MÁR CSAK VÍZ ALATT...

2017. MÁRCIUS 16.

Már csak víz alatt nézhetik meg az érdeklődők Málta – pontosabban Gozo szigetének észak-nyugati partjai – egykor volt legnépszerűbb látványosságát, az Azur ablakot. Pontosabban az Azúr ablak a tengerbe zuhant romjait, miután a kőhíd március 8-a éjjelén egy hatalmas viharban pillanatok alatt összeomlott. A kőhíd évmilliókkal ezelőtt keletkezett, amikor beomlott két barlang. A búvárok körében is nagyon népszerű sziklaalakzat – nevét onnan kapta, hogy olyan volt, mintha egy hatalmas ablakon át néznénk az azúr kék tengerre – gyors eróziója miatti veszélyeztetettségére már korábban felhívták a figylmet a geológusok. A hatóságok meg is tiltották, hogy felmásszanak a szikla tetejére. (Képeinken az egykori Azúr Ablak, s ami megmaradt belőle.)

A Gozót felkereső búvárok szinte mindegyike merült – amennyiben az időjárás azt megengedte - a nevezetes képződmény előtt, mert annak előterében van a helyi Blue Hole, aminek megközelítése bár nem túl könnyü, de a víz alatti látvány kárpótolja az elérés nehézségeiért. Az összedőlt Azúr ablak víz alatti romjaihoz néhány nap múlva már lemerültek búvárok és levideózták. A filmről az bizonyossággal megállapítható, hogy egy új, érdekes merülőhely jött létre, de az is biztos, hogy az ottani látvány nem vetekedhet azzal, ami korábban szárazföldön tárult az odalátogató elé.


Érthető módon a máltai kormányt és a helyi idegenforgalmi szervezeteket kellemetlenül érintette a megsemmisült látványosság. Pont ezért ötleteket vár a kormány – nemzetközi volt felhívás – az új helyzet kezelésére, a különleges természeti képződmény pótlására. Sokféle elképzelés van már most is, de Joseph Muscat miniszterelnök egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem tervezik az Azúr ablak „újjáépítését”, sőt más építkezést is kizárnak. Az ötletek között felmerült, hogy hologrammal helyettesítenék a megsemmisült kőhidat.

Forrás: Szerkesztőségi összeállítás