AHOL JÓ (LENNE) MERÜLNI…

2017. ÁPRILIS 29-30.

A Marshall-szigetek az Óceániában elhelyezkedő állam. Mikronézia szigetvilágában Hawaii és Ausztrália között félúton található, 29 kisebb korall-atollból és 5 nagyobb szigetből áll. Így a földrajzi elhelyezkedésből is – más a térségről nem tudva – arra lehet következtetni, hogy csodás víz alatti élményekben lehet részük az ott merülőknek. Lehet persze, hogy egyeseket elbizonytalanít, hogy a társégben lévő Bikini- és Eniwetok Atoll területén 1946 és 1958 között az Amerikai Egyesült Államok számos kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre. (Úgy tudni, hogy ma már az idelátogató emberre nincs veszélyt jelentő sugárzás. A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (IAEA) 1997-ben úgy találta, hogy a sziget biztonságos ahhoz, hogy „sétáljunk” rajta. A veszély a helyben termett ételek huzamosabb időn keresztüli elfogyasztásából eredne, mert jelentős radioaktivitás halmozódhatna így fel szervezetünkben. Emiatt nem tartják még újra benépesíthetőnek a szigetet. Ugyanakkor az atoll akár több hónapos tartózkodással is biztonságosan látogatható, amit főleg búvárkodás céljából keresnek fel. Szerk. megjegyzése) A térségben található a Kwajalein Atoll is.

Ez a világ legnagyobb atollja: a 93 szigetecskéből áll, teljes hossza 106 kilométer. Búvárok számára különleges érdekességet kínál az itt lévő Roi-Namuron szigete. (Fenti képen) Az atollt a japánok 1914-ben, az első világháborúban foglalták el és megszállva tartották 1944-ig, amikor az USA hadserege elfoglalta. A japánok repülőteret építettek a szigeteken – Roi-Namuron szigetén is – amit az amerikaiak sikeres inváziójuk után bővítettek és tovább fejlesztettek. A világháború befejezése után a bázisokon számos üzemképes és javításra váró repülőgép és haditechnika volt. Az amerikai hadvezetés úgy döntött, hogy nem gazdaságos ezeknek a berendezéseknek, különösen a repülőgépeknek a hazaszállítása, így „nemes egyszerűséggel” a szigettől pár mérföldre a tenger mélyére süllyesztették azokat. Így akaratlanul is egy páratlanul gazdag víz alatti repülőgép temetőt alakítottak ki. Úgy tudni, hogy hetvennél is több, különféle típusú repülőgép maradványa nyugszik ma is ott a homokos tengerfenéken.

A roncstemetőt már 1960-as években felfedezték a búvárok, de Brandi Mueller (fenti képen) fotóinak köszönhetően vált igazán ismertté ez a különleges merülőhely. A búvároktató, hajóskapitány, fotográfus hölgy a világ számos területét bejárta és érdekes, megkapó fotóin mutatta be az adott térségek víz alatti világát. Képeit nagy természeti folyóiratok és búvármagazinok, világhálós oldalak jelentették meg. Mueller saját oldalán található a legtöbb fekete-fehér és szines felvétel a Roi-Namuron melletti repülőgép temetőről, amit itt nézhetnek mg az érdeklődők.

KIEGÉSZÍTÉS

2017. MÁJUS 1.

A Roi-Namuron sziget előtti repülőgép-roncstemetőről készült videóösszeállítás…

Forrás: Szerkesztőségi összeállítás