AHOL JÓ MERÜLNI: AZ ELSÜLLYEDT ANTIK VÁROS, BAIA

2017. MÁJUS 19-20-21.

Baia az antik Itália, a Római köztársaság és a kora császárkor idején neves település volt a Nápolyi-öböl északnyugati partján, a Pozzuoli-öbölben. A szépséges és nyugodt tengerpart, a szinte mindig kellemes időjárás és a helyi kénes- és gyógyforrásai miatt vált közkedvelt üdülőterületté. Itt az adott kor előkelőségei, uralkodói (például Lucullus, Cicero, Pompeius, Julius Caesar, Augustus, Caligula, Claudius, Nero, stb.) fényűző pihenő palotákat, fürdőket, templomokat és díszes köztereket, utakat és csatorna rendszert építettek. A fényűzés és a felkapottság azonban nem tartott örökké: úgy a Kr. u. 150-es évektől megkezdődött a település hanyatlás. Későbbi évszázadokban ellenséges népek támadásai, majd pusztító malária miatt a település elnéptelenedett. A végső és teljes pusztulást a térség aktív vulkanikus földmozgásai okozták: a város a tengerbe süllyedt. (A térség vulkanikus tevékenységére jellemző az un. bradyszizmus jelensége: a talaj időkénti felemelkedése, vagy süllyedése (pozitív- egatív bradyszeizmusa).

A viszonylag nagy kiterjedésű elsüllyedt város létezését 1940-es években az Raimondo Baucher által készített légi felvételek bizonyították, illetve hívta fel arra (újból) kutatók figyelmét. Az 1950-es évek végén felmérték a víz alatti területet, ami a térségben lévő kikötő, hajógyár és egyéb okokból egyre inkább különösen veszélyeztetett vált. A hatóságok 1984-bn kezdték el a terület kiemelt megóvását és helyreállítását. A kedvtelési célú búvárok 2007. január 30-a óta látogathatják hivatalosan szervezett túrák keretében a sekély vízben, 5-7 méter mélységben található antik elsüllyedt város maradványait. A Parco Sommerso di Baia-nak nevezett víz alatti terület meglehetősen nagy. Ezért öt fő merülőhelyre osztották: a Portus Julius, a Secca delle fumose, a Ninfeo di Claudio, a Villa dei Pisoni és a Villa a Protiro területekre. A régészeti érték és a látvány szempontjából a legszebb és leglátványosabb a Claudius császár által építtetett Ninfeo di Claudio és Villa a Pprotiro (Nimfa park). A téglalap alakú épületet ember méretű (kicsit nagyobb), a Julius-Claudius dinasztia tagjait ábrázoló szobrok díszítik. Az eredeti szobrokat korábban kiemelték és a parton lévő múzeumban Baia-kastélyban láthatók.

A most víz alatt lévők szobrok az eredetiek hiteles másolatai. Egy másik merülőhely a Secca delle fumose, ami teljesen más miatt jelent élményt a merülőknek. Ott egy természetes pezsgőfürdő van a víz alatt, ahol megfigyelhető a kénes gázbuborékok felszabadulása, ami bizonyítja, hogy ma is aktív a vulkáni tevéknység.

A víz alatti tárlatvezetéseket végző egyik helyi búvárbázis (Centro Sub Campi Flegrei) több, különféle szintű és időtartamú kedvtelési célú búvárrégész tanfolyamot is tart.

Forrás: centrosubcampiflegrei.it alapján Szerkesztőség