ISMÉT MEGÚJULT A BÚVÁRMÚZEUM

2017. JÚLIUS 10.

Még 2005 őszén-telén jött a gondolatunk, hogy az évtizedek alatt összegyűlt, összegyűjtött érdekes, régi, de akkor már korszerűtlenné vált búvárfelszereléseinket érdemes lenne „közszemlére” tenni. Akkoriban még nem dübörgött a „retró-láz”, de úgy tapasztaltuk, hogy sokakat érdekel, hogy mivel is merültek az elődök. Ötletünket kicsit félve osztottuk meg búvárbarátainkkal, de mindenki biztatott a megvalósításban.

S „tekertünk” is egyet az ötleten: amennyiben régi búvárfelszereléseket akarunk bemutatni búvároknak, nos, akkor az legyen egy víz alatti program. A Palatínus-tónál működő búvárbázis akkori üzemeltetői (Esztergomi Spartacus SE Búvár Szakosztálya) is láttak fantáziát ötletünkben és többek között Ők készítették és helyezték el a víz alatt a kiállítást befogadó ketrecet. A kiállítás megvalósítását mások is segítették, többen régen őrzött felszereléseikből ajándékoztak „kincseket”. S így a 2006 évi bázisnyitásra, május 7-ére elkészült a Búvármúzeum.

A Búvármúzeum gyorsan népszerű merülőhely lett a búvárok körében, de a tó is gyorsan befogadta a kiállítást. A ketrecbe kisebb-nagyobb halak, halrajok költöztek, s az apró kagylók, csigák, moszatok pedig mindenütt gyorsan megtelepedtek. Így évente egyszer-kétszer „nagytakarítást” kellett szerveznünk, melyben általában közreműködtek az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály búvárai. A moszat és alga seregek kontra búvárok csatáit végül is az előbbiek nyerték. Persze ez nem azt jelentette, hogy a háború végleg eldőlt. Sőt! Igaz, a kiállított régi búvárfelszerelések, feliratok romokban hevertek… bocsánat, azt akartuk mondani, hogy teljesen, akár a felismerhetetlenségig elborította azokat az alga-moszat-hínár bevonatok, de taktikát váltottunk.

Ezért még 2012 kora tavaszán minden kikerült a partra, a ketrec felújításra került, s a frissen festett panelokra új, vagy teljesen megtisztított felszerelések kerültek. A ketrec júniusi víz alá süllyesztése után a Búvármúzeum ötletének kitalálói – e cikk szerzői – úgy döntöttünk, hogy kettesben rendezzük be az új, második kiállítást, ami a bázis nyitásra, július harmadik napjára el is készült.

Teltek a hetek és hónapok, jöttek és nézelődtek a búvárok, s persze újra felbukkantak a moszatok, algák, s mindent vastagon belepett az aprócska vándorkagylók tömege… Tisztítás, táblák és feliratok cseréje - s a kagylócska invázió… Így telet el újabb öt év, de tavaly nyár végére kiderült, egy alapos tisztítással sem lehet megfelelő eredményt elérni, ismét kell egy „teljes felújítás”…

Új kiállítást terveztük, felszerelések-eszközök tisztogatás, felújítása, feliratok és tablók készítése, majd azok a víz alatt elhelyezése következett. S így idén június 24-én, a megújított Búvármúzeum nyitórendezvényen, a Múzeumok éjszakáján az odalátogató búvárok már a harmadik kiállítást nézhették meg…

Mi látható most a Búvármúzeumban? Már több, mint öt éve Géza'2 (szovjet zártruha) „teremőr” vigyáz a gyűjteményre, ahol a 70-es magyar gyártású- és az adott korban a legkorszerűbb külföldi búvárfelszerelések, képes összeállítások a levegőellátó eszközök- és a víz alatti fotózás történetéről, régi palackok, légzőautomaták, víz alatti fotografáló eszközök sorakoznak a fehér paneleken. A felsorolás persze csak izelitő, a teljesség igénye nélkül készült…

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki segítette az elmúlt 12 évben, hogy érdekes és rendezett kiállítással várja a Palatínus-tóban a Búvármúzeum látogatóit. Itt nem soroljuk fel segítőinket és támogatóinkat – hosszú a sor –, de a Búvármúzeum világhálós oldalán (www.buvarmuzeum.hu), s persze a kiállítás részeként, egy nagyobb panel is megemlékezik róluk.

Kellemes múzeumlátogatást, szép és biztonságos merüléseket kívánunk!

Kollár K. Attila és Kollár Krisztián
Fotók: archív képek a buvarmuzeum.hu oldaláról, új képek Kollár Krisztián és Zsu Bonifert Facebook-oldala