MERÜLÉS A YUCATÁNI CENOTEKBAN

2017. DECEMBER 2-3.

„A cenote természetes módon kialakult kútszerű karsztképződmény. Bár a Föld több pontján előfordul, de Mexikóban, azon belül is a Yucatán-félszigeten a leggyakoribb, és a legismertebb cenoték nagy része is itt található. A mészköves felszín beszakadásával keletkezik, átmérője és mélysége is néhány métertől akár száz méteres nagyságrendig terjedhet, alján rendszerint álló- vagy némely esetben folyóvíz található. Neve a maja nyelvű tz'onot szóból származik, jelentése: kút vagy szakadék” – olvasható a Wikipedián. Egy átlag olvasónak is megmozgathatja egy a néhány sor a fantáziáját, viszont az biztos, hogy egy búvár már a cenote szóra is felkapja a fejét. Érthető, mivel egy egészen különleges és valójában ritka merülőhelyről van szó. Ott a keveredő sós és édes víz kellemes, meleg, a látótávolság kiváló. Itt „kevereg” a nyílt- és zárttéri merülés lehetősége attól függően, hogy a víz alatti átjárók melyik pontján vagyunk. Igaz, kevés színes hallal találkozik a búvár, viszont kárpótolja a víz alatti sztalaktitok és sztalagmitok, cseppkőoszlopok és bizarr formájúvá oldott sziklák látványa, amit a helyenként beszakadt főtén bejutó fény színez meg.

A mexikói Yucatán-félszigeten a felszín alatt található három leghosszabb víz alatti járat rendrendszerei: a Dos Ojos 82, a Sac Aktum 172 és a Ox Bel Ha 270 kilóméter hosszúságával. A víz időnként a felszínre bukkan meleg és sűrű dzsungelben, s rövidebb-hosszabb területen nyílt vizű folyószakasz, vagy tó található, majd újra a felszín alatt eltűnik a víz. E területeket egyaránt látogatják a felszínen túrázók, szabadtüdős-, készülékes- és technikai búvárok. Természetesen részükre sem felkeresett víz alatti (felszíni) területek és a merülési célok nem azonosak.

A cenoték világáról viszonylag sok kép, videó látható a világhálón, azonban arról, hogy ott milyen merülési lehetőségek vannak, azokban milyen végzettségű búvárok, milyen felszerelésekkel és feltételek mellett búvárkodhatnak, arról kevesebb az információ. Ezekben a kérdésekre ad választ, illetve segít eligazodni a DIVE magazin módszertani útmutatójával és érdekes képekkel, videókkal, merülési vázlatokkal színesített írásával.


Forrás: divemagazine.co.uk