A 10 LEGVESZÉLYESEBB MERÜLŐHELY

2017. DECEMBER 13.

Gyakori, hogy búvárújságok, vagy világhálós oldalak összeállítják a szerintük legjobb merülőhelyeket, a legérdekesebb roncsokat, vagy a legnépszerűbb búvárhelyeket. Az összeállításokat igyekeznek alátámasztani az ott járt búvárok véleményével, vagy statisztikákkal, de – véleményünk szerint – sok-sok szubjektív elem is szerepel azokban. (S nem kizárt, hogy üzleti meggondolások is. Sajnos – Szerk. megjegyzése.) Persze, mint a mondás is tatja: „nehéz a körtét az almával összehasonlítani”, így csodásnál-csodásabb merülőhelyekből sem egyszerű mindenki számára egyértelmű rangsort készíteni. Kívülállónak – azoknak, akik nem merültek ott – még csak-csak lehet, de akik többször keresték fel az ottani merülőhelyeket, azoknak már sokkal nehezebb. Ennek az az oka – feljebb már utaltunk rá –, hogy a legszebb-legjobb, stb. is nagyon, de nagyon egyénfüggő.

Nos, a közelmúltban egy érdekes összeállítást tett közzé a deeperblue.com, a világ legveszélyesebb merülőhelyeiről. Az, hogy ebben mennyi az egyéni vélemény, s az, hogy ezzel ki ért egyet, az egy másik kérdés. A lista összeállításnál az ott történt halálos balesetek száma és a merülések körülményei fontos szempontként szerepeltek a rangsor kialakításakor.

A jól ismert oldal összeállítása szerint a lista, kezdve a legveszélyesebbel:

1.) Blue Hole (Egyiptom, Dahab)
2.) Blue Hole - Lighthouse Reef (Beliz)
3.) The Shaft Sinkhole (víznyelő) Mount Gambier (Ausztrália)
4.) Cenote Esqueleto, The Temple of Dooma (A végzet temploma) Tulum, (Mexikó)
5.) Coco's-island - Kókusz-sziget (Costa Rica)
6.) Samaesan Hole, Samaesan Bay (Thaiföld)
7.) Jacob’s Well, Wimberley, (Texas-USA)
8.) Eagle’s Nest Sinkhole (Sasfészek víznyelő), Weeki Wachee, (Florida-USA)
9.) U-869 Német tengeralattjáró roncs (New Jersey-USA)
10.) Ginnie Spring and Devils Spring caves (Florida-USA)

A felsorolásban – többnyire – jól ismert merülőhelyek találhatók, persze vannak olyanok is, melyekről ritkán lehet hallani a búvárhírek között. Az, hogy miért pont ezek a helyek kerültek fel a listára, s ott mit tartanak különösen veszélyesnek a szerkesztők, arra némi magyarázatot kaphatunk az eredeti összeállításból.


Forrás: deeperblue.com