A VILÁG LEGJOBB HIDEG VIZES MERÜLŐHELYEI

2018. FEBRUÁR 1.

Tél van – igaz itthon az időjárás nem mindig mutatja ezt –, így a hideg vizes merüléseket kedvelők hódolhatnak ennek a különleges merülési formának. Azt, hogy mit tekintünk hideg víznek, megítélhetjük ugyan szubjektív módon, de vannak különféle "meghatározások" is rá. Az előbbi nem igazán mérvadó, lévén vannak fázós és kevésbé fázós búvárok, s persze a viselt búvárruha vastagsága-típusa sem mindegy. A „hivatalos” meghatározások közül csak egyet említünk: „Hideg vizinek nevezzük azokat a merüléseket, amikor a víz hőmérséklete +14 Celsius-foknál alacsonyabb” – olvasható az MBSZ Merülési Szabályzatában. (S persze a Szabályzat ad további útmutatásokat és felszerelési előírásokat az ilyen, hagy hidegebb vizekben történő merülésre.)

A világ merülőhelyein sokfelé találkozhatunk hideg vízzel. A közel múltban scubadiverlife.com oldalon készült ezekről, pontosabban az általuk legjobbaknak tartottakról egy összeállítás.

A kiválasztás-összeállítás szempontjainál – többek között – figyelembe vették a kiváló látótávolságot, s részletesen bemutatják az adott merülőhelyekre jellemző sajátosságokat, kiemelve ott található roncsokat, vagy tengeri óriás moszaterdőt, esetleg a halak tömegeit, vagy különleges vízi élőlényeket.

Az oldal az alábbi öt merülőhelyet említi:

1. Silfra Fissure, Iceland (Silfra hasadék)

2. Channel Islands, California

3. Scapa Flow, Skócia

4. White Sea - Észak-Oroszország

5. Vancouver és a közeli szigetek, British Columbia

Persze minden „legjobb” összeállítás szubjektív, s ha azt egy másik szerkesztő csoport készítené, akkor bekerülnének más merülőhelyek. Az viszont biztos, hogy aki ezek közül a helyek közül vesz fel a búvár-bakancslistájára egyet, kettőt, az (azok) megmerülése után nem lesz csalódott…


Forrás: Szerkesztőség a scubadiverlife.com alapján