FESZÜLET A TÓ MÉLYÉN

2018. MÁRCIUS 1.

A Michigan-tó az 58 000 négyzetkilométeres területével az észak-amerikai Nagy-tavak harmadik és a világ ötödik legnagyobb kiterjedésű tava. A hatalmas tavon már több száz évre tekint vissza a hajózás története. Így érthető, hogy számtalan különféle rendeltetésű, kisebb és nagyobb, idősebb és fiatalabb vízi jármű roncsa nyugszik a mélyben.

Ugyanakkor van egy egészen különleges és egyedülálló víz alatti emlék is, ami több, mint félszáz éve került a tóba. Ez egy közel két tonnás fehér színű márvány kereszt, pontosabban feszület, ami mintegy 600 méter távolságban van Petoskey nevű kisebb üdülőhely partjai előtt. A feszület története kalandos: Olaszországban készült, de a szállítás során megsérült, így a megrendelő nem vette át. Egy búvárklub megszerezte az alkotást és merülés során elhunyt Charles Raymond nevű társuk emlékére a víz alá süllyesztették. Később a klub úgy döntött, hogy ne csak egykori társukra, hanem mindazokra emlékeztessen, akik a tóban búvárbalesetben hunytak el…

A mintegy négy méter mélységben lévő feszületet befogadta a tó vize, ami azt is jelentette, hogy az évek során vastagon belepte az alga, moszat. Ezért Saginav Underwater Explorers búvárai 2008-ban úgy döntöttek, hogy megtisztítják és kijavítják a keresztet.

Különlegesség, hogy a víz alatti feszületet nem csak búvárok látogathatják. Régóta telente – tudomásunk szerint 1968-tól – amikor alkalmasak a jég- és időjárási viszonyok, általában a tél közepén egy utat tisztítanak a parttól a szoborig, ami felett egy sátrat állítanak, s a kristálytiszta vízen keresztül a szárazföldről érkezők is megnézhetik.

Az érdeklődés általában igen nagy, az elmúlt években volt, hogy több, mint kétezer ember zarándokolt el megnézni és leróni a kegyeletét a víz alatti Krisztus szobor előtt.

A víz alatti feszület azért egyedülálló, mert édesvízben ez az egyetlen jelenleg ismert ilyen alkotás. Sajnos idén a kedvezőtlen időjárási- és jégviszonyok miatt a feszület már hagyománynak számító látogatását – a szervezők és az érdeklődők nagy csalódására – nem tudták megszervezni…


Forrás: Szerkesztőség a mlive.com cikke alapján