KÖRNYEZETBARÁT BÚVÁROKTATÓ - ÖTLETEK, JAVASLATOK

2018. ÁPRILIS 6.

Köztudott, hogy a búvároktató, a merülésvezető példaértékű személy, akit szívesen és nagyon gyakran „másolnak” hallgatói, búvárai. Pont ezért nagy a felelősségük, hogy „mit tanulnak el tőlük” a búvárok. A vizek és környezetük nagy veszélyben vannak, amiről napjainkban egyre többet hallhatunk, olvashatunk. Nem lehet azonban megelégedni azzal, hogy mindössze tudunk róla, hanem tenni is lehet, sőt kell, hogy lehetőség szerint minél jobban csökkenjen a környezetszennyezése. A jól ismert scubadiverlife.com világhálós oldal búvároktatóknak, merülésvezetőknek készített egy összeállítást, mely alapján segíthetik a környezetszennyezés növekedésének megállítását, s példát mutathatnak-adhatnak búváraiknak.

Mit tanácsol a cikk?

- Kerüljék az un. egyszer használatos műanyagzacskókat a tananyagok, vagy az ételek csomagolásakor, s ne használjanak eldobható műanyag palackokat.
- A merülések előtt frissítsék fel a búvárok részére az az adott helyre vonatkozó környezetvédelmi előírásokat. Hívják fel a figyelmet a környezetvédő fényvédők (olajok, krémek) használatára.
- Szervezzenek parti- vagy „házi-zátony” takarításokat. Természetesen merülés közben is összeszedhetnek műanyaghulladékot, amennyiben az nem vonja el a figyelmet a merülési terv végrehajtásától, s nem veszélyezteti a merülés-, a búvárok biztonságát!
- Lehetőség szerint csökkentsék – s javasolják a búváraiknak is – a tenger gyümölcseinek fogyasztását.
- Figyeljék a közösségi médiát, s osszák meg a jó kezdeményezések híreit, ugyanakkor hívják fel a figyelmet az észlelt környezetszennyezésekre is.
- A fenti javaslatok és ötletek következetes betartásával, végrehajtásával - szinte biztos -, hogy tartós eredményt lehet elérni.

A képekkel és videókkal gazdagon illusztrált, valamint az egyes javaslatokhoz részletes magyarázatokat is tartalmazó teljes cikk itt olvasható.


Forrás: scubadiverlife.com