SÉRTIK AZ ISZLÁMOT A CORALIUM SZOBRAI - LEROMBOLTÁK AZOKAT

2018. OKTÓBER 6-7.

Még augusztus közepén adtunk hírt arról, hogy Maldivon, az Északi-Miladummadulu-atollnál – félig a víz alatt – alakította ki Jason deCaires Taylor a legújabb szoborparkját, a Coraliumot egy helyi luxusüdülővel együttműködve.

A hatalmas rozsdamentes kocka szerkezetnél csaknem harminc szobor áll, aminek egyes részei apály idején a felszínre kerülnek, így a partról is jól láthatók. Az alkotás célja, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a helyi korallzátonyok megőrzésének fontosságára.

Most megdöbbenéssel olvastuk a divemagazin.co.uk oldalán, hogy a Maldiv-szigetek hatósága két hónappal a Coralium elkészülte után a szobrok eltávolításáról döntött, melyek meg is történtek.

Az ítéletet hozó bíróság indoklása szerint a szobrok ellentétesek az iszlám elveivel, nem felel meg a saria szerint.

A leköszönő köztársasági elnök, Abdullah Yameen hivatala szerint jelentős a közhangulat ellenérzése a szobrok iránt. Ez így fenyegetést jelent az iszlám egységre és a Maldív-szigeteki állam érdekeire.

Jason deCaires Taylor mélységes sajnálatát és megdöbbenését fejezte ki a szobrok eltávolítása miatt. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi üdülő is, akik szerint a Coralium megvalósításával kapcsolatban folyamatosan együttműködtek a hatóságokkal.


Forrás: divemagazine.co.uk