TV PROGRAMAJÁNLÓ: A DISCOVERY OTT FOLYTATJA, AHOL COUSTEAU ABBAHAGYTA

2018. DECEMBER 1-2.

Belize tengerpartjától 75 kilométerre fekvő Nagy Kék Lyuk (Great Blue Hole) világszerte ismert kristálytiszta vizéről és gazdag vízi élővilágáról. Ezt az egyedülálló helyet maga a híres Jacques-Yves Cousteau fedezte fel még 1971-ben. De vajon mi rejtőzik a Nagy Kék Lyuk mélyén, a több millió éves tengerfenéken?

A Discovery Channel ezúttal a Nagy Kék Lyuk legmélyére kalauzolja el nézőit, akik a felfedezést egy rendkívüli, kétórás különkiadás keretében követhetik nyomon élőben a csatornán. A Nagy Kék Lyukat mindeddig még soha nem térképezték fel. Számos szóbeszéd kering arról, hogy vajon mi lehet a legalján, de pontos választ erre mindezidáig még nem kaptunk. Éppen ezért döntött úgy a Discovery Channel, hogy végigfilmez egy, – a világ vezető kutatóiból álló – csapatot, akik lemerészkednek a tengerfenék legaljára egy különleges tengeralattjáróval. A vízre szállók között van Sir Richard Branson üzletember, és Fabien Cousteau is, aki Jacques-Yves Cousteau unokája, valamint Erika Bergman, a hajó kapitánya.

Az expedíció a legelső ilyen volumenű kísérlet az 1971-es felfedezés óta. A Discovery Channel műsora ott folytatja a kutatást, ahol Cousteau abbahagyta. A Nagy Kék Lyuk rejtélyeinek felderítését a nézők valós időben követhetik nyomon. A csapat rendelkezésére áll majd egy másik, teljesen felszerelt tengeralattjáró is, amelynek plusz világítása segít, hogy a kutatók a lehető legtöbbet láthassák – a közönséggel együtt. A kétórás különkiadásban foglalkoznak több, a témához kapcsolódó kérdéssel is, mint például, hogy hogyan keletkezett a Nagy Kék Lyuk, vagy hogyan fejlődött a technika Cousteau első expedíciója óta. A kutatók a műsor alatt számos legenda mélyére ásnak, amelyek ezt a különleges helyet övezik, és amik régóta vonzzák a búvárokat a világ minden tájáról. A közvetítés házigazdája Luke Tipple tengerbiológus (aki a Cápák hetében is közreműködött), valamint Chris Jacobs televíziós személyiség lesz.

A merülés után a tudósok további két hétig fogják folytatni a tengerfenék megfigyelését, az ezáltal gyűjtött adatok pedig segíthetnek megalkotni olyan realisztikus modelleket, amelyek hitelesen ábrázolják a Nagy Kék Lyuk földrajzi tulajdonságait. Ezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kutatók megérthessék, hogy a tengerszintek változása milyen hatással van a víznyelő formálódására, illetve kulcsfontosságú információt nyújthat a klímaváltozás mintázatairól is.

A Discovery Channel kétórás különkiadásának premierjét a magyar nézők december 2-án, vasárnap 22.00-kor nézhetik meg, de az adás elérhető lesz online is


Forrás: mmonline.hu