ÚJJÁÉPÍTIK AZ AZÚR ABLAKOT?

2019. JANUÁR 14.

Málta, pontosabban Gozo észak-nyugati partjain volt a sziget legnépszerűbb látványossága, az Azur ablak. Az igencsak látványos kőhíd 2017. március 8-a éjjelén egy hatalmas viharban pillanatok alatt összeomlott. A hatalmas képződmény évmilliókkal ezelőtt keletkezett, amikor beomlott két barlang. A búvárok körében is nagyon népszerű sziklaalakzat – nevét onnan kapta, hogy olyan volt, mintha egy hatalmas ablakon át néznénk az azúr kék tengerre – gyors eróziója miatti veszélyeztetettségére már korábban felhívták a figylmet a geológusok. A hatóságok meg is tiltották, hogy felmásszanak a szikla tetejére. (Az alábbi képeinken az egykori Azúr Ablak, s ami megmaradt belőle.)

Természetesen sok vállakozókedvű búvár a kőhíd leszakadása után a mélyben igyekezett megnézni, hogy mi maradt a különleges képződményből.Az alábbi videó néhány nappal az Azur ablak ősszeomlása után készült.

Most egy orosz építész, Svetozar Andreev nemzetközi építész csoportjával terveket készített Gozo egykor népszerű – mondhatjuk azt is, ogy ikonikus – jelképének újjáépítésére. Lényegébn a korábbi kőhid leszakadt részét egy hatalas, csillogó acél építménnyel pótolnák. Andreev szerint az új létesítmény méretében hasonló lenne az eredeti kapuhoz, de a belsejében egy 5.000 négyzetméteres, őt szintes kiállítótér készülne, ami – vélhetően – jelentősen növelné az idegenforgalmat.

Egyenlőre nem tudni, hogy mi a máltai kormány hozzáállása a tervhez, de még fontosabb lehet, hogy a sziget lakói hogyan vélekednek erről a bizarr tervről. A terv képeit mgetalálja és további részletek itt olvashat.

Figyelemmel fogjuk kísérni a történéseket, s természetesen tájékoztatni fogjuk T. Olvasóinkat a fejleményekről.


Forrás: divemagazine.co.uk