PINTÉR TIBOR: TISZÁTÓL A TENGERIG

2018. május 31.

Igazán jó hír: öt év szünet után újra megjelent egy búvárkönyv. S egy olyan érdekes és értékes kötet, amit magyar búvár (búvároktató), Pintér Tibor írt, a szegedi búvárokról. A történet az 1960-as években kezdődik, s napjainkig tart.

A kezdeti évtized történéseit a szerző régi újságcikkek alapján állította össze, az azt követő időszakot – a 2000-es évek elejéig – személyes tapasztalatai alapján, illetve korábbi saját írásait felhasználva írta meg. A kötet elsősorban a hivatás szerűen merülők és a kedvtelési célú szegedi búvárok szól, de utalások találhatók a Tisza-parti város sikeres búvárversenyzőire is. Pintér Tibor olvasmányos, jól szerkesztett könyvében igyekezett elkerülni, hogy mindössze egy pontos, de ugyanakkor száraz történeti összefoglalót vegyen a T. Olvasó a kezébe, ezért un. utiírásokkal (Tandi Lajos műfaji meghatározási) színesítette a történetet. Komoly értéke a könyvnek – véleményem, véleményünk szerint –, hogy a szerző egy pontos forrásjegyzéket is közöl a felhasznált irodalomról, így segít esetleges további kutakodásokhoz, s senki nem vetheti fel az idegen tollakkal való ékeskedést. A kötet végén egy érdekes fotóösszeállítás található (itt is fel vannak tüntetve a készítők), mely egészen a kezdeti, az 1960-as évekig visz vissza.

A kisalakú könyv, – teljes címe: a Tiszától a Tengerig – Krónika Szeged város „vízi búvárairól” – kiadója a Manta Természetfotós és Könnyűbúvár Sportklub. A kötet megjelenését Szegedi Megyei Jogú város Önkormányzata, a Szegedért Alapítvány, Roith György és a Dugonics Társaság támogatta.
Az új búvárkönyvet jó szívvel ajánlom, ajánljuk minden magyar búvárnak, de azok is biztos, hogy érdekes olvasmánynak fogják tartani, akik még nem kezdték meg a víz alatti világ felfedezését.

2018. május 31.

Sokan kérdezték, hol lehet megrendelni a könyvet. Pintér Tibortól, a szerzőtől kapott tájékoztatás szerint a kötetet a Manta Búvárklub forgalmazza. Megrendelhető az info@mantaszeged.hu levelezési címen, ára 2900 Ft + szállítási költség.

Június 12-én 17 órakor Szegeden, a Somogyi könyvtárban a könyvhét alkalmából a könyv bemutatója lesz, s ott is majd megvásárolható.


Kollár K. Attil