Búvárversenysport
(Összefoglaló a 2016-os évről)


Bár még egy bő hónap van vissza az idei esztendőből, nyugodtan állítjuk, hogy a hazai búvársportnak egy igen eredményes esztendeje zárul december utolsó napján. A sikeres évzárás nagyon jó és hasonló a mai értelemben vett hazai búvársport közel hatvan esztendős történetének* utolsó évtizedéhez, mert akkor mindig komoly sikereket könyveltek el versenyzőink. Ugyanakkor az itthon szervezett nemzetközi versenyek pedig újabb és újabb elismerést szereztek a Magyar Búvár Szakszövetségnek. Mindössze egy példa a sikerek elismerésére: az előző, a 2015-ben nyújtott kiemelkedő eredményeiért a MOB nem olimpia sportágak szakmai tagozata a három vb-aranyat nyert Senánszky Petrát, a tájékozódási búvárúszásban újabb világbajnoki címet szerzett Balázs Pétert díjazták, míg az első alkalommal odaítélt Dr. Leyrer Richárd Sportvezetői Díjat Dr. Nyíri Iván, az MBSZ elnöke kapta. Az alábbiakban – messze a teljesség igénye nélkül – összefoglaljuk a hazai búvárversenysport idei nemzetközi versenyeken elért eredményeit. (Lehet, hogy furcsa lesz a T. Olvasónak, hogy írásunk további részében nem talál majd neveket. Úgy gondoltuk, igazságtalanság lenne, ha csak az érem szerzők neveit sorolnánk fel, s az értékes és fontos helyezéseket elérőkét pedig nem. Az összes név közlése viszont lehetetlenség lenne. Megjegyezzük, hogy az év folyamán a világhálós oldalunkon beszámoltunk a versenyekről, ahol a résztvevők nevei is megtalálhatók. Szerk. megjegyzése)
Az uszonyosúszók nemzetközi versenyszezonja a Világkupa sorozat állomásaival kezdődött. Az első, a Poznanban rendezett versenyen 8 arany- egy ezüst és 3 bronzérmet, az második, a február végi egri VK-n 14 arany-, 8-8 ezüst- és bronzérmet gyűjtöttek búvárúszóink. A Világkupa harmadik, olaszországi versenyéről pedig összesen 10 arany-, 11 ezüst- és 4 bronzéremmel és egy új világcsúccsal jött haza válogatottunk.
A júniusban, Görögországban, Voloszban rendezett Uszonyosúszó VB-n a magyar versenyzők több világcsúcsot is megjavítva, az éremtáblázat 4.helyén zártak: 4 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel. A VB után rendezett Egyetemi Világbajnokságot pedig versenyzőink 5 arany és egy bronzéremmel fejezték be.
A franciaországi Annemasse-ből, júliusban a Junior Uszonyosúszó Világbajnokságról versenyzőink – értékes helyezések mellett – egy ezüst és 2 bronzéremmel tértek haza.
A felnőtt- és ifjúsági búvárúszók mellett a fiatalabb korosztály is bizonyított idén: októberben a 8 ország, 180 versenyzőjének részvételével Kecskeméten megrendezett Fiatal Uszonyosúszók Világtalálkozóján 22 aranyérmet szereztek.
 A Tájékozódási Búvárúszó Világkupa Alsónémediben, júniusban megrendezett harmadik állomásának magyar eredményei – egy kivétellel az összes számot versenyzőink nyerték – optimizmusra adtak okot az EB előtt. Az idei Felnőtt és Junior Tájékozódási Búvárúszó Európa Bajnokság szeptemberben, Németországban, a Berlin mellett lévő Störitzsee-nél volt, ahol versenyzőink egy arany és 3 bronzérmet nyertek.
A víz alatti hokisoknak is sikeres évük volt. A magyar női válogatott márciusban az 5. Madridi Nyílt Nemzetközi Bajnokságon az induló 17 csapat közül a harmadik helyen végzett. A férfiak a júniusi Szentendrén rendezett International Open elnevezésű – tíz ország válogatottjai részvételével zajló – nyílt nemzetközi tornán ezüstérmet, októberben a hollandiai Dordrechtben megrendezett nemzetközi bajnokságon az alsóház harmadik helyén végeztek.
Jó hír és egyúttal sportszakmai elismerés is, hogy a CMAS hazánknak ítélte oda a jövő évi 15. CMAS Víz Alatti Hoki Nyílt Európa-bajnokság rendezési jogát.

*…hazai búvársport közel hatvan esztendős történetének

Hazánkban az első uszonyos és búvárúszó versenyt 57 évvel ezelőtt, 1959-ben a margitszigeti Nemzeti Sportuszodában, az első tájékozódási búvárúszó versenyt két évvel később, 1961-ben Hévízen rendezték. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az úszó versenyeken, majd cserkész dzsemborikon (jamboree) már jóval korábban, az 1900-as évek elején, illetve az 1920-es évek közepén is voltak „búvárversenyek”, azonban ezek szervezése, szabályrendszere alapvetően más volt, így tekintsünk el ezektől. Még ugyanebben az évben (1961) szerepeltek magyar búvárok a Szovjetunióban, Alustában nemzetközi versenyen. Ugyancsak Alustában, de hét évvel később, 1968-ban szerzett hazai versenyző, Szalay Cecília érmet: búvárúszásban ezüstöt, tájékozódási búvárúszásban pedig bronzot.


BÚVÁRINFÓ, 2016. ÁPRILIS-DECEMBER


SZERKESZTŐSÉG