KATONABÚVÁROK - TÖBBNEMZETI JÉG ALÁ MERÜLÉS

2017. MÁRCIUS 3.

Különleges felkészítésen vettek részt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH HTHE), valamint az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai február második felében. A két alakulattól öt tűzszerész és egy műszaki búvár - Márfi Attila őrnagy, az MH HTHE felderítő főnöke vezetésével – az Ice Diver 2017 elnevezésű, szlovák-magyar közös búvárkiképzésen vett részt február 6-10. között a szlovákiai Sered térségében.

A téli időjárásnak köszönhetően a Seredtől nem messze lévő Senec melletti bányató optimális feltételeket nyújtott egy úgynevezett zárt téri, azaz jég alá merüléshez. A kiképzés részeként a búvárok többnemzeti kötelékben gyakorolták például a víz alatti tárgyak keresését és a kereső kötélzet rögzítésének fogásait.

Idén a hagyományosan kétoldalú együttműködési gyakorlat rendhagyóan háromoldalúra bővült: a szlovák és magyar búvárok mellett cseh műszaki búvárok is bekapcsolódtak a kiválóan megszervezett és előkészített merülési feladatokba. A tiszta víznek köszönhetően akár a jég felszínéről is nyomon lehetett követni a 7-8 méteres mélységben tevékenykedő búvárokat. A közös gyakorlás nemcsak a víz alatti fogások és tevékenységek elsajátítására szolgált, a merülések közötti szünetek lehetőséget adtak arra, hogy a résztvevők megismerjék a szomszédos országok katonabúvárainak feladatrendszerét.

Forrás: homvédelem.hu / Képek: Búvárcsapat tagjai, Facebook