HŰHA...

2018. MÁRCIUS 5.

Anna Arzhanova, a CMAS másodszor újraválasztott elnöke úgy gondolja, hogy a „freediving” bekerülhet az olimpiai versenyszámok közé – olvasható a deeperblue.com oldalán. Arról nem szól az írás, hogy a szabadtüdős búvárkodás melyik csoportja lehet a nyerő. – A NOB-ot érdekli az Apnea, elsősorban azért, mert ez egy környezetbarát tevékenység – mondta korábban az elnöknő. Persze ahhoz, hogy a szabadtüdőzés olimpiai sportág legyen számos feltételnek kell megfelelnie, így például az Olimpiai Charta szerint a sport széles körben kell gyakorolni: a férfiaknak legalább 75 országban, és négy kontinens a férfiak, mig a női versenyzőknek pedig több, mint 40 országában, és a három kontinensen. A cikkben azt is elmondja Anna Arzhanova (a megválasztásakor készült lenti képen) hogy tévesen tudják, hogy Ő valaha uszonyosúszó volt, hanem lövészként (?) versenyzett. A cikk további részletei itt érhető el.

Érdekesség, hogy 2013-ban első megválasztása után a CMAS új elnöke, akkor dekoratív Anna Arzhanova egy, a terveiről érdeklődő búvárportálnak azt mondta, hogy mindent megtesz majd, hogy a búvársport bekerüljön a nyári olimpiák programjába.

Annak idején mindenki (Szerkesztőségünk is) ezt úgy érette, hogy az elnöknő az uszonyos- és búvárúszásról beszélt. Vagy sokan – köztünk mi is – félreértettük az akkori nyilatkozatot, vagy változott Anna Arzhanova véleménye. Sok kérdés marad ezek után még nyitva, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy miért változott a sportág, amit most olimpiai számnak javasolt. Persze még semmi nem dőlt el, de az biztos, hogy az uszonyos- és búvárúszó versenyzők itthon és szerte a világon, most igencsak meglepettek és csalódottak lehetnek. Érthető módon…


Forrás: deeperblue.com