Retro búvárfelszerelések napja

 

Ha február utolsó vasárnapja, akkor Retró búvárfelszerelések napja rendezvény van a Csillaghegyi uszodában. Így volt ez idén is. Csak jöttek és jöttek a búvárok minden égtáj felől, hogy együtt legyünk, hogy jókat beszélgessünk, hogy megmutassuk és kipróbáljuk a féltve őrzött retró búvármotyókat. A többséget nem rettentette el, sem a hírtelen fagyossá vált idő, sem az influenza. Így ismét megtöltöttük az uszodát, búvárokkal és jó kedvel egyaránt.

Az idei évben az ipari búvárokat állítottuk rivaldába a rendezvényen. Megnyitónkat Vámosi Antal, a rendezvény fővédnöke, az Ipari Búvárok Országos Szövetségének elnöke tartotta. Bemutatva az ipari búvárok történetét és munkájuk nehézségeit.

Megnyitó után egy sajnálatos kötelességünknek tettünk eleget. Az eltelt egy évben két jó barátunkat Horváth Győzőt és Mészáros Gyula bácsit is elvesztettük. Ők eddig minden alkalommal velünk tartottak és áldozatos munkájukkal segítettek minket. Megemlékeztünk róluk és jelképesen mécsest gyújtottunk a tiszteletükre.

A kiállítók és tárgyaik bemutatása után megkezdődtek a merülések. Nagy érdeklődés kísérte Halász Károly Carlo előadását, az általa kiállított Aqualung hátreduktorokról, Olajos Károly előadását, többek között az általa feltalált „Nindzsa snorkel” és „Barlangi snorkel” használatáról. Sajnos a „feltaláló” nem engedélyezte, hogy a találmányáról bővebb felvilágosítást adjak, így akit a téma érdekel, egy év múlva ugyan itt a rendezvényen kipróbálhatja őket. ? A Szökőár Kft. komplett retró nehézbúvár felszereléssel érkezett. Előadásukban ecsetelték a felszerelés „nehézségeit” és bemutatták, használatát is. A szívemnek legkedvesebb kiállítás Virágos-Kiss Sándoré volt. Minden benne volt a kiállításában, amiért létrehoztuk ezt a programot. Ő egy fiatalember Szolnokról, aki komoly gyűjtő munka révén szedte össze tárgyait és építette össze őket, szinte a semmiből. Jó látni, hogy a nálunk fiatalabb generáció is „megfertőződött” és értékeli ezeket a tárgyakat. Ugyan az a tűz ég a szemében, mint minden gyűjtőnek mikor szeretett tárgyairól beszél. Eddig minden évben, így idén is voltak kiállítók, akik régi, de kiválóan használható maszk és uszony gyűjteménnyel jelentek meg és adtak új színfoltot a merülésekhez.

Rendezvényünket folyamatosan fotózta az ország legjobb víz alatti fotósainak csapata. Külön köszönet érte! Elkészült képeik, folyamatos feltöltésre kerülnek a rendezvényünk hivatalos facebook csoportjában.

Ismét nagy sikert aratott a szponzoraink által felajánlott tárgyak „zsákbamacskája” (minden más kifejezés engedély és adó köteles!). Külön nagy sikert aratott a Magyar Búvár Szakszövetség által, kifejezetten erre az alkalomra legyártatott szobrocska. Ezt a kiállítóink, szponzoraink és segítőink kapták ajándékban, de pár darab bekerült a zsákba is, nagy örömet szerezve ezzel a nagyérdeműnek.

Köszönet a szponzorainknak az ajándékokért és a segítségért! Divex, Cressi, Szenteltvíz, MBSZ, Palatinus Búvár és Vizi sport Egyesület! Jó volt együtt lenni, érdekes felszereléseket kipróbálni és jókat beszélgetni búvár barátokkal, akiket szintén megfogott a régi cuccok hangulata, egy ilyen csendes, február végi vasárnap délután.

 

BÚVÁRINFÓ, 2018. JANUÁR-ÁPRILIS


Szöveg: Kálmán Imre búvároktató, Imyke Diving
Fotók: ifj. Lörincz Ferenc