A búvárszakma gyászolja John J. Cronin-t, a szakma jelképét


RSM, CA - 2003. július 16. A búvárszakma ma annak a férfinak elvesztését gyászolja, aki több mint 10 millió emberrel ismertette meg a légzőkészülékes búvársportot. John J. Cronin, a PADI, a Búvároktatók Szakmai Szövetsége társalapítója és vezérigazgatója, tegnap 74 éves korában, otthonában, a kaliforniai Temecula-ban elhunyt. Cronin, aki a búvárszakma egyik legbefolyásosabb egyénisége és a Diving Equipment and Marketing Association = (DEMA) jelenlegi elnöke is volt, jövőre ünnepelte volna a szakmában eltöltött idejének 50. évfordulóját.

John, aki a New YORK állambeli Albany-ben született, belépett a tengerészgyalogsághoz, ahol 1947-1948-ban töltötte le szolgálati idejét, majd a koreai konfliktus idején újra behívták, és ott szolgált 1950-töl 1952-ig. 1959-ben elfoglalta az U.S. Divers Company keleti parti reklámmenedzseri állását New York City-ben. 1964-ben ö lett az első ember a búvárszakma történetében, aki túllépte az 1 millió dolláros nagykereskedelmi értékesítést. Beosztásában gyorsan emelkedett, 1969 márciusában előléptették marketing-igazgatóvá. Még ugyanabban az évben ö lett az U.S. Divers elnök-vezérigazgatója, és ezt az állást töltötte be 1985. szeptemberéig, nyugdíjba vonulásáig.

1961-ben John egy búvár banketten találkozott Ralph Erickson hivatásos pedagógussal. Azonnal barátság szövődött köztük és a következő néhány évben kialakították koncepciójukat egy új, hivatásos búvárképző szervezetről - ez lett a PADI. 1966-ban Cronin Erickson-nal együtt formálisan is megalakította a Professional Association of Diving Instructors céget, azaz a PADI-t, abban a formában, ahogy azt ma is ismerik.

John vezetésének köszönhetően ma a PADI a búvárszakma elismerten legnagyobb szereplője, mely kiskereskedelmi értékesítése meghaladja a 250 millió dollárt. A PADI-nak ma 7 országban van irodája, a világ 175 országában pedig több mint 100 000 egyéni tagja és 4 600 kiskereskedelmi és üdülőhelyi tagja van. 2000-ben bocsátotta ki a PADI a 10 milliomodik búvár minősítését.

Cronin 1971-töl 1993-ig volt a DEMA igazgatótanácsának tagja, ekkor megválasztották az igazgatótanács elnökévé, majd 1999-ben, 2000-ben és 2002-ben újra megválasztották. Idejét önzetlenül a szakma ügyének előmozdítására, az új búvárok megnyerésének, a kiskereskedők, üdülőhelyek és gyártók növekedésének szentelte, és küzdött az olyan törvényhozási kezdeményezések ellen, amelyek a szakmára negatív hatással lettek volna.

Cronin aktívan részt vett a politikai életben is, több mint 20 éven át segítette helyi, állami és szövetségi szinten a republikánus jelölteket. Több millió dolláros támogatásokat szerzett abban a több mint 60 választási kampányban, ahol kincstárnoki vagy pénzügyi vezetői posztot töltött be, többek között Pete Wilson volt kaliforniai kormányzó, valamint Ronald Reagen és George Bush volt elnökök több választási kampányában.


BÚVÁRINFÓ, 2003. AUGUSZTUS


BOB COLEMAN