BÚVÁRBALESETBEN ELHUNYT ROB STEWART

2017. FEBRUÁR 7.

Halálos búvárbalesetet szenvedett január 31-én a kanadai születésű, elkötelezett cápavédő és búvárfilmes Rob Stewart, a Queen of Nassau 72 méter mélyen nyugvó roncsánál újralégző készülékkel végrehajtott merülés során.

Stewart és társai – köztük ujralégző tanfolyami oktatója, Peter Sotis – aznap már a harmadik merülésüket fejezték be. Miután a felszínre érkeztek következett be a tragédia. Sotis kimászott a hajóra, majd elvesztette eszméletét, Stewart jelezte, hogy minden rendben, de pár másodperc múlva a mélybe süllyedt. Rob Stewart gyakorlott és tapasztalt szabadtüdős és légzőkészülékes búvár volt. Már 13 éves korában végzett búvártanfolyamot, s attól kezdve fotografált a víz alatt, majd 18 évesen szerzett búvároktatói minősítést, az újralégző készülékes tanfolyamot a végzetes merülés előtt néhány nappal fejezte be. A roncsnál fűrészes rájákról forgattak egy következő filmhez, a Sharkwater: Extinctionhöz. Az USA parti őrségének tájékoztatása szerint a búvár testét február 3-án, 67 méteres mélységben találták meg… (A Missing diver: Sharkwater filmmaker Rob Stewart disappears while diving off Florida Keys – TomoNews  című videó – más búvárbalesetek mellett – bemutatja ennek a tragédiának is az animációját – Szerk. megjegyzése.)

Rob Stewart határozottan fellépett az illegális- és legális cápahalászat-vadászat, cápauszonygyűjtés ellen is. Széles körben ismertté tette a 2006-ban bemutatott Sharkwater című dokumentumfilmje, melynek forgatásában aktív szerepet vállalt. A filmben szerepelnek azok a felvételei is, melyeket a Sea Shepherd Ocean Warrior hajójának önkénteseként még 2002-forgatott a Costa Rica-i cápaorvvadászat elleni kampány során. (A Sharkwater című teljes film itt nézhető meg – Szerk. megjegyzése.)

Stewart a cápák a tengeri-óceáni ökoszisztémában betöltött fontos szerepével is behatóan foglalkozott. (Biológiai tanulmányait az Ontario Western University-n folytatta). A Sharkwater bemutatása óta az mintegy 40 díjat nyert, Stewart számtalan ismeretterjesztő előadást tartott, majd egy új, szintén a cápákról szóló filmet is készített. Munkássága nagymértékben hozzájárult a cápák védelméhez, csökkentette a cápauszonygyűjtést, ugyanakkor milliók gondolkodásában pozitív fordulatot hozott a korábban gyilkosnak, gonosznak kikiáltott cápákról.

Rob Stewart 37 éves volt… Nyugodjék békében…


Forrás: divewithseaman.com alapján Szerkesztőségi összeállítás