40 ÉVE HUNYT EL BÚVÁRBALESETBEN PLÓZER ISTVÁN ÉS PÁLI FERENC

2017. OKTÓBER 30.

Pont 40 évvel ezelött, 1977. október 30-án a Hévízi-tó forrás-barlangjában végrehajtott merülés közben vesztette életét Plózer István. A balesetben elhunyt egy másik búvár is, Páli Ferenc, aki az ABKSZ-nél Plózer közvetlen munkatársa és búvártársa volt.

A kettős haláleset érthető módon megdöbbentette a korabeli búvártársadalmat, különösen azért, mert Plózer Istvánt halála után Őt minden idők legkiemelkedőbb barlangi búvárának nevezték – jogosan – kutatótársai. Érthető és nem túlzó volt ez az elismerés, mivel Plózer István – az ÁBKSZ hivatásos búvára, az AMPHORA Búvár Klub tagja, az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály által a Molnár János-barlang feltárásához meghívott vendégkutató, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Víz alatti Barlangkutató Szakosztály első elnöke – nem csak kiváló búvár, de kiemelkedő barlangi búvár fotográfus, aktív szakpublicista volt, aki szoros kapcsolatot tartott külföldi barlangi búvárokkal, szervezetekkel.

Képünkön a Plózer István (balról) és Páli Ferenc, aki mindössze 24 éves volt.

A hévizi tragédiáról, körülményiről és tanulságairól egy összefoglalás a Karszt- és Barlang 1978. évi 1-2. számában jelent meg. (Az összefoglaló – érthető módon – számos feltételezést is tartalmaz, melynek minden részletét nem osztották a korabeli barlangi búvártásak. KKA megjegyzése)

Nyugodjanak békében! Az örök világosság fényeskedjék Nekik!


Szerkesztőség