EGY ÚJ MEGOLDÁSÚ BÚVÁRSZEMÜVEG

2018. FEBRUÁR 8.

Nem, nem eltévesztettük a kifejezést, egy valóban, csak a szemre helyezhető, elsősorban a szabadtüdős búvárok felszerelési tárgyáról van szó. Idegen szóval ezt – a természeti népek által nagyon régóta használt – az új felszerelést Hektometer googles-nak nevezik.

A megoldást forradalminak nevezik, melynek az a lényege, hogy szilikon „párnácskákat” helyeztek el a szemüvegben, tehát így lényegesen kevesebb abban a levegő. A merülés során a mélység növekedésével a külső nyomás a szemüveget rányomja az arcra (benyomja a szemgödörbe), ugyanakkor a párnácskák kiterjed, s így a rá-benyomódás kiegyenlítődik. Az alábbi videó szemléletesen bemutatja a Hektometer googles működését.

A közelmúltban Davide Carrera különböző helyeken és mélységekben sikeresen tesztelte az új felszerelést. Várhatóan a közeli hetekben már megvásárolható lesz az új búvárszemüveg, amihez orrcsipesz is tartozik.

Szerkesztő megjegyzése: A Hektometer googles-nél alkalmazott technikai megoldás valóban újszerű. Viszont a szemüvegben lévő nyomás kiegyenlítését már régóta használják. Az amák a szemüvegükön kívül két kevéssé összenyomódó – kezdetben bőrből, később gumiból készült – labdácskát helyeztek el. Így a nyomás kiegyenlítése érdekében levegőt tudtak a szemüvegbe „pumpálni”. Vélelmezhető, hogy hasonló módon a vizet is el lehetett távolítani a szemüvegből.


Forrás: deeperblue.com