MENTÉS A MÉLYBŐL - OROSZ KATONABÚVÁROK

2018. MÁRCIUS 21.

Az oroszországi haditengerészet a GVK-450 nevű hajóját speciális mélytengeri mentésekhez-munkákhoz és kutatásokhoz alakították ki. A hajó fel van szerelve egy speciális búvárharanggal, amiben két (?) búvár tud nagymélységbe merülni, majd ott abból kiszállva feladatokat elvégezni. A katonabúvárok a feladat teljesítése után visszaszállnak a merülőhengerbe és azzal jutnak a felszínre. A szerkezettel az eddigi merülési rekord – ezt a Csendes-óceánban hajtották végre – 317 métér, ami az orosz katonabúvárok jelenlegi mélymerülési rekordja is. A merülés és a mélyben végzett munka csak néhány óra volt, de a búvárok teljes kizsilipelése azonban körülbelül két hétig tartott. A közel jövőben, már 2018-ban tervezik, hogy 450 méter mélységbe fognak leszállni a harang segítségével a katonabúvárok.

A GVK-450 Vlagyivosztok kikötőjében állomásozik és a hajó fel van szerelve különféle kereső-szonar rendszerekkel. Ezek közül említésre méltó az 1000 méter mélységig használható „Seaeye tiger” nevű távirányítású drón. A hajó középső részén több (öt?) nyomáskamra van. Ezek egy tengeralattjáró baleset esetén a mélyből felhozott 60 főt tudnak befogadni.

Egy a mélyben történt baleset esetén a bajbajutottakat a 720 méter mélységig merülő és 22 fő befogadására alkalmas mentőeszköz, az un. „Vicsege-1” hozza fel a hajóra. Ez lényegében egy kisebb tengeralattjáró, ami a mélyben csatlakoztatható a meghibásodott-megsérült tengeralattjáróhoz. A GKV-450-ről, a végrehajtott, illetvea tervezett merülésről részletek az atimes.com-on olvashatók.


Forrás: atimes.com