EGY RÉGI MÁJUSBAN TÖRTÉNT - NSM 50

2018. május 30.

Napjainkban igen gyakran hallhatunk-olvashatunk különféle körülmények között végrehajtott hosszú időtartamú merülésekről. (Amennyiben a buvarinfo.hu BÚVÁRTECHNIKA aloldalán nézelődik valaki, akkor tucatnyi légzőkészülékes merülésről talál híradást. Legutóbb például Cam Karabay új, sós-hidegvizes időtartammerüléséről írtunk.) Ezek a merülésekben az a közös, hogy rekordot kívánnak elérni, a korábbit túlszárnyalni, megdönteni…

A hosszú időtartamú merülési kísérletek az 1950-60-as években kezdődtek, szervezői az USA, Nyugat-Európa vezető búvárhatalmai és a Szovjetunió voltak. Úgy tudjuk, hogy az első ilyen kísérleti merülésre 1954. júliusában került sor Floridában a French Reefen. Edmond L. Fisher (lenti képeken) 24 órát töltött tíz méter körüli mélységben sűrített levegő használatával. Fisher a merülésnél nem használt még víz alatti házat, vagy sátort. Az éjszakai alvást érdekesen oldották meg: egy lehorgonyzott lebegő autóbelsőbe ült a búvár.

Az első kísérletek után a búvárokat különféle mélységben elhelyezett szerkezetekben, víz alatti házakban helyezték el. Innen időnként kiúszva és különféle feladatokat végrehajtva töltötték el a búvárok az esetenkénti több hetes víz alatti küldetésüket. Ezeknek a merüléseknek a célkitűzései között előkelő helyen szerepeltek a búvár élettani ismeretek bővítése, ugyanakkor közvetve-közvetlenül műszaki- és búvártechnikai fejlesztési- katonai-, űrhajózási- és ipari célokat is szolgáltak.

Azokban az években a magyarországi búvárok között is voltak, akik érdeklődéssel figyelték a víz alatti házkísérletekről a külföldi búvárújságokban megjelenő híreket. Így ezek mintájára, pontosabban ösztönzésére itthon az 1960 évek második felében több folyamatos merülést (3-8 órás) célzó nyílt vízben végrehajtott merülésre került sor. Ezeknek a merüléseknek azonban az időtartam teljesítésén kívül más céljuk nem volt. Az első átgondolt, megtervezett, és előzetes célkitűzéssel is rendelkező merülés sorozat megvalósításának ötlete az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály tagjaiban vetődött fel. Az akciót Non Stop Merüléseknek (NSM) nevezték el. A 10, 30 és 50 órás merülésekből álló program elgondolását, megvalósítását, búvárszakmai- és technikai tervét, az eredmények hasznosíthatóságát Maróthy László dolgozta ki és foglalta össze. A NSM egyes fázisait az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály gyakorlatilag önerőből hajtotta végre. (Meg kell említeni, hogy a delfines búvárok először úgy gondolták, hogy célszerű, ha más búvárszervezeteket is bevonnak a NSM-be, de már az első, az NSM 10 órás programnál kiderült, hogy ennek komoly veszélyei vannak.)

47 évvel ezelőtt, 1971. május 28-30. között került sor az NSM záróprogramjára, a harmadik, az 50 órás merülésre – a korábbiakhoz hasonlóan – a Szőnyi úti uszoda műugró medencéjében. Az NSM III. programszervezője – ismét – Maróthy László volt, a kísérletben közel 40 búvár (többen az Amphora Búvár Klub és a Triton Klub tagjai voltak) és 7 orvos vett részt. Az NSM III.-nak nagyon komoly sajtóvisszhangja volt, mely a kedvtelési sportbúvárkodás és a polgári búvárklubok népszerűsítését segítette.

Bori Béla (fent) és Szilágyi György (alább)

A merülésre előzetesen egy négyfős búvárcsoport készült, akik közül végül Bori Bélára és Szirtes Györgyre esett a választás, ugyanazokra akik a 30 órás merülést is végrehajtották. A merülés során a két búvár folyamatos orvosi felügyelet alatt állt, pszichikai állapotukat a legváltozatosabb formájú tesztekkel pszichológusok ellenőrizték. Szabadidejükben „látogatókat fogadtak”, sakkoztak, TV- és sajtó riportokat adtak. Az ötven óra alatt Bori és Szirtes aludt is, de elmondásuk szerint a program fizikailag és pszichikailag is nagyon megterhelő volt.

Az 50 órás merülés célja – hasonlóan a 10 és 30 órás merüléssel – nem rekord beállítása, vagy megdöntése volt, hanem a folyamatos víz alatti tartózkodás egészségügyi, szervezési és műszaki problémáinak megismerése, orvosi- és pszichológiai- vizsgálatok alapján az ismeretek növelése, illetve gyakorlati tapasztalatok szerzése volt. A sajtótájékoztató anyaga is bizonyítja, hogy szó sem volt rekordokról, korábbi hasonló eredmények megdöntéséről... Változik a világ, változnak a célok…


Szerkesztőség