VISSZAPILLANTÓ A VÍZ ALATT

2018. JÚLIUS 25.

Amennyiben valaki megkérdezi, hogy merüléskor visz-e a társa, merülésvezetője visszapillantó tükröt magával, az könnyen harsány kacajt válthat ki. Viszont nem biztos, hogy igazuk van a nevetgélőknek. Régóta ajánlanak felszerelés kiegészítőket (is) forgalmazók víz alatti tükröket, amit a búvár - leginkább a merülés vezető - a csuklóján viselhet.

S ez az elsőre feleslegesnek látszó tárgy hasznos lehet, mert segítségével a használója anélkül, hogy visszafordulna, megnézheti, hogy mi történik mögötte. S ez nagyon sokszor nem csak hasznos, de fontos és a merülés biztonságát is segítő lehet. Az eddigi búvár-visszapillantó tükrök un. síktükrök voltak, ami a hátranézőnek viszonylag korlátozott területet mutatott meg.

Most a lengyel 360observe cég egy új visszapillantóval állt elő: a síktükröt domborúra cserélte. Ez az apró ötlet-fejlesztés segítségével a használója sokkal nagyobb területet lát a kis szerkezetben. Ez akár tovább növelheti biztonságot is, mert (általában) egy pillantás elég, hogy meggyőződjön, mi történik mögötte, szemben a sík-visszapillantóval, amivel könnyen lehet, hogy a csukló mozgatásával – ami időt jelent, sőt, akár a keresés elvonhatja a figyelmet is – kell megkeresni a célszemélyeket.

Rugalmas karpánttal van felszerelve a tükör, s azt ajánlja a cég, ne csuklón, hanem a kézfejen viselje a búvár, így amennyiben szükséges a másikra gyorsan át tudja tenni. A gyártó tájékoztatása szerint a próbák során a búvárok különféle típusú kesztyűket használtak, s mindnél könnyű volt a kézcsere.

Nem tudjuk mennyi hazai búvárhoz fog eljutni ez a kis búvárkütyű, de igyekszünk majd a használók személyes tapasztalataira visszapillantani…


Forrás: 360observe.com