BÚVÁRTÖRTÉNETI EMLÉK

2018. AUGUSZTUS 6.

Búvártörténeti, pontosabban búvártechnika-történeti emlék kapcsolódik a mai, augusztus 6-i naphoz. Le Pieur 92 évvel ezelőtt, 1926-ban e napon egy párizsi uszodában kipróbálta és egyúttal hivatalosan be is mutatta az általa – pontosabban Maurice Fernezzel közösen – feltalált autonom, sűrített levegős légzőkészülékét. A sikeres kipróbálás után Le Pieur (teljes nevén Yves Paul Gaston Le Prieur) évekig dolgozott a légzőkészülék továbbfejlesztésén és 1933-ban saját nevén egy új megoldást szabadalmaztatott.

Az előző ábrán jól látszik, hogy levegőt a búvár úgy kapott, ha a palackszelephez csatlakoztatott szerelvény (6. szám) gombját megnyomta. Ehhez a készülékhez arcmaszk tartozott. Ez alapjaiban új, a felszíni levegőellátástól független és egyszerűen használható légzőkészülék lehetőséget adott arra, hogy nem csak hivatásos búvárok, de a víz alatti világ iránt érdeklődők is viszonylag könnyen elindulhassanak a víz alatti világ titkait kifürkészni...

A készülékről elismerően írt Y.J. Cousteau a Csend világa című könyvében: „Kipróbáltuk Le Prieur kapitánynak a víz alatti kutatások zseniális úttörőjének készülékét. A szerkezet közismert: egy mellre szíjazható légtartályból, egy kézzel állítható nyomásszabályozóból, meg egy maszkból áll, amely az egész arcot fedi. A felszerelés egyszerű és megbízható volt”.

Az 1926-os sikeres próbálás után Le Pieur (teljes nevén Yves Paul Gaston Le Prieur, aki vakmerő repülőtiszt és az első francia fekete őves judós volt) évekig dolgozott a légzőkészülék továbbfejlesztésén és 1933-ban saját nevén egy új megoldást szabadalmaztatott. Az új változatot Le Prieur 1934-ben több uszodában bemutatta, sőt több tucat érdeklődőt ki is képzett a készülékével történő merülésre. Azonban nem állt meg itt a feltaláló, a következő évben Párizsban létrehozta a világon az első sport búvárklubját (kedvtelési célú búvár klubját), a „Club des Sous L'Eau”-t, melynek nevét később – a jobb hangzás miatt – „Club des Scaphandres et de la Vie Sous L'Eau”-ra változtatta. A klubtagok merülése is látható az alábbi videó korabeli felvételén.

Le Prieur légzőkészülékét bemutatta a francia haditengerészet vezetésének is. A készülék vélelmezhetően megnyerte a főtisztek tetszését, mivel nem hivatalosan a haditengerészet átvette a rendszert. Ez az új, autonóm levegőellátó rendszer a víz alatti munkavégzés, a katona búvárok és kutatások részére új lehetőségeket biztosított a vízfelszín alatti világban. Az egyszerű, könnyen kezelhető, olcsó üzemmódú légzőkészülék a szabadidős búvártevékenység elindulásához is jelentős segítséget nyújtott… Ma, a franciaországi Antibes előtt, 18 méter mélységben áll a feltaláló emléktáblája és mellszobra…


Szerkesztőség