AMPHIBIO

2018. AUGUSZTUS 22.

Jun Kamei, az Egyesült Királyság Royal College of Art mérnöke egy új légzőkészüléket fejlesztett. A készülék, az Amphibio két rész darabját – egy maszkot és egy a testen lévő „páncélt” – 3D nyomtatóval készítette. Kamei terve szerint az ember ezzel a szerkezettel a víz alatt lélegezni tud. Lényegében az eszköz egy kopoltyúruha, ami a vízből vonja ki az oxigént. A feltaláló ötletét nem (csak) a búvárok számára készítette. Kamei úgy gondolja, hogy a környezetváltozás, a felmelegedés következtében elképzelhető, hogy nem túl soká a Föld jelentős része víz alá fog kerülni, így az ott élőknek alkalmazkodniuk kell a víz alatti élethez. Ehhez megoldást jelenthet az Amphibio…

Az új szerkezet bár kivon a vízből oxigént, azonban egyenlőre annak mennyisége nem elég ahhoz, hogy az ember tartósan életben maradjon a víz alatt. Jun Kamei folytatja a fejlesztés, és bizakodik, hogy rövidesen tud egy megfelelő mennyiségű oxigént a vízből kiválasztó eszközt elkészíteni.

S arra is törekszik a feltaláló, hogy az elárasztott világ negatív és sötét, katasztrofális képét árnyalja, sőt pozitívvá szelidítse, ahol az emberek nem kényszerből, hanem akár szórakozásból merülnek a víz alá. Az Amphibio-ról és Jun Kamei gondolatairól további részleteke itt olvashat.


Forrás: dezeen.com