MAGYAR BÚVÁRTÖRTÉNETI-TECHNIKAI EMLÉK

2018. OKTÓBER 4.

Október, a latin October, a „Nyolcadik” elnevezésből ered, ilyenkor még gyakori a szép idő, ezért a vénasszonyok nyarát is szokták emlegetni. A meteorológusoknak október az Őszhó, de még inkább Őszutó, a csillagászoknak Skorpió hava. A tizedik hónapunk első napjához egy régi magyar búvártörténeti, búvártechnikai emlékünk kapcsolódik.

E napon, 1820-ban Farkasfalvi Farkas Ferenc a Duna bécsi szakaszán bemutatta a Delfin (Dolphine-Delphin) nevű búvárkészülékét. A készülékről nem maradt fenn részletes műszaki leírás, de azt lehet tudni egy korabeli tudományos folyóiratból, a Tudományos Gyűjteményből, hogy a szerkezet rézből készült, az egész testet beburkolta, leszámítva a végtagokat, mert azok szabadon maradtak.

A következő évben, 1821-ben Farkasfalvi Farkas Ferenc – aki egyébként jogász volt – öt évre szóló szabadalmat kapott I. Ferenc királyunktól (Habsburg–Lotaringiai Ferenc József Károly, 1768-1835, akinek a fia Ferenc József néven lépett trónra) a búvárkészülékére.

A korábban már említett Tudományos Gyűjtemény III. kötete, a B./ Külföldi Literatúra - A./ A víz alatti hajózás és háború című fejezete a 118. oldalán is – más búvár szempontból is érdekes témák között – említés tesz a jeles férfiúról és találmányáról.


Szerkesztőség