BÁLNÁK, DELFINEK, EMBEREK - FILMEKEN

2009. AUGUSZTUS 12.

A közelmúltban mutatták be az USA filmszínházaiban a ‘The Cove’ (Az Öböl) című dokumentumfilmet. A történet izgalmas és borzasztó: delfinvédő aktivisták és filmesek egy csoportja beszivárog egy védett japán öbölbe. A Taiji-öblöt nem véletlenül őrzik és igyekeznek elrejteni a világ elől, ott minden év szeptemberében több, mint 20 ezer delfint fognak be és a nagyobb részüket lemészárolják. A legyilkolt delfinek húsából - bár egyes vizsgálatok szerint a delfinhús ólom tartalma már veszélyes szintre emelkedett - konzerv készül, ami emberi táplálékul szolgál, hasonlóan, mint a tudományos célból elejtett bálnák húsa. Az aktivisták, filmesek rejtett kameráikkal megörökítették a történteket.

A film egyik fő támogatója - maga is részt vett a forgatásban - Ric O’ Barry delfintréner, aki már többször járt a Taiji-öbölben. A 69 éves férfi abban bízik, hogy amennyiben a filmet megnézik az emberek Japánban, be fogják zárni a telepet. O’ Barry azóta harcol a delfinek fogságban tartása ellen, amióta egy tévé-show sorozat céljára delfineket idomított és az egyik állat gyakorlatilag öngyilkos lett: nem vett levegőt és megfulladt. O’ Barry véleménye szerint a japán delfinbefogást lényegében a delfinshow-üzlet tartja fenn, mivel világszerte, de főleg az Egyesült Államokban nagy pénzt hoz. Az, hogy ez egy hatalmas üzlet, mi sem bizonyítja jobban, hogy egy delfinért akár 150 000 dollárt is fizetnek a parkok.

Mi lenne, ha megfordulna a világ, és a hajók fedélzetén bálnák, delfinek lennének, s ők vadásznának a vízben vidáman lubickoló emberekre? Ezt a gondolatot dolgozza fel egy hat perces animációs film, Heath Ledger utolsó rendezése. 

A véres jelentekben is bővelkedő film zenéjéül a Queen együttes dala, a Great King Ratre szolgál. (Heath Ledger 2008 januárjában hunyt el - véletlen gyógyszer-túladagolásban -, nem sokkal az előtt, hogy bemutatták volna a Batman-történeteken alapuló Sötét lovag című filmet, amelyben a színész a gonosz Jokert játszotta. Ezért a színészi alakításáért ugyanabban az évben elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.) A videofilmet a Modest Mouse csoport Ledger emlékére mutatta be a közeli napokban a MySpace közösségi portálon (MySpace.com).

Akik vadásznak a bálnákra és akik meg akarják őket menteni… Oldalunkon több alkalommal számoltunk be a japán tudományos célú bálnavadászat ellen fellépő Sea Shepherd akcióiról. A bálnavadászok munkájának megakadályozására tett idei erőfeszítéseikről készített a Bálnák háborúja című sorozatot az Animal Planet műsorán 2009. szeptember 9-től (szerda), 21 órai kezdettel nézhetik meg az érdeklődők.


Forrás: alternativenergia.hu, metropol.hu, puk.hu