A HÚSVÉTI TOJÁS ÉS NYÚL - VÍZ ALATT IS

2017. ÁPRILIS 17.

A húsvéti tojás jelentése egyszerű: a tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezi. Nehezebb már a helyzet a húsvéti nyúllal. Vannak, akik a nagyon távoli múltból vezetik le a nyúl eredettörténetét. A nyúl a germán hagyományok alvilági istennőjének, Eostra a legendájában jelenik meg: eszerint a nyúl eredetileg egy sebzett galamb volt, akit, hogy megmentsen az istennő nyúllá változtatott. Mivel a nyúl megőrizte tojásrakó képességét, köszönetképpen díszes tojásokat ajándékozott Eostra-nak. (Hasonló történetek-magyarázatok a középkori angol történetírásban is találhatók.) is Ezáltal magyarázat született arra is, hogyan lehet képes a húsvéti nyuszi tojásokat tojni… Térjünk vissza a legendák világából a „tények közeli” helyzetbe! Köztudott, hogy a húsvéti nyúl német közvetítéssel került hozzánk. Vannak azonban akik nem a germán legendáig vezetik vissza a húsvéti nyúl „eredetét”, hanem egy kézenfekvőbb magyarázatban hisznek. Szerintük „mindössze” egy tévedésről van szó. Régen egyes német területeken húsvétkor szokás volt gyöngytyúkot ajándékozni tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, röviden Hasel. A félreértés abból eredhet, hogy németül a nyúl neve Hase. S ha már volt szó húsvéti tojásról, nyúlról, akkor ne feledkezzünk el a húsvéti bárányról sem, ami egyértelműen Jézus Krisztust jelképezi.

Köztudott, hogy nem csak a szárazföldön élnek nyulak, hanem a tengerekben is. Egyesek szerint túlzás nyúlnak nevezni a többnyire színpompás Aplysia-kat (tengeri házatlan csigákat, vagy csupaszkopoltyús csigákat), mert semmi közük nincs a nyúlhoz, még kinézetre sem, nemhogy rendszertanilag. Nos, néhány évvel ezelőtt japán twitterezők ismét felfedezték és igencsak népszerűvé tették a Jorunna parva-t, ami kinézetre igencsak „nyulas”. Az aprócska lény nyuszi fülei lényegében kémiai szenzorai, melyek segítenek felismerni a táplálékot és az utat a tengerfenéken. Japán és Komodó partjainál él az aprócska tengerinyúl – japán nevén gomafu birudo umiushi –, de más helyekről is, így a Fülöp-szigetek, Tanzánia, Pápua Új-Guinea, Seychelles- és Réunion-szigetek környezetéből is jelezték észlelésüket…

S persze búvárnyúl is létezik, igaz csak Húsvét táján. Sőt, nem elégszik, elégszenek meg a nyulas küllemmel, de akár még hímes (színes) tojásokat is rejtenek el a tengerfenéken merülőtársaik szórakoztatására. (Víz alatti tojásvadászatban az érdeklődők április 28-án a Palatinusz Búvár és Vizisport Egyesület bázisnyitóján is részt vehetnek – Szerk. megjegyzése)

Szerkesztőség