ORKÁK EMLÉKÉRE, FEDETLEN KEBLEKKEL, FEKETE-FEHÉRRE FESTVE

2017. JÚLIUS 21.

Fedetlen keblekkel, testüket fekete-fehérre festve állítottak emléket az orlandói SeaWorldben elhuny kardszámú delfineknek aktivisták, egyúttal követelték delfinárium bezárását is. A PETA által idén júliusban szervezett megemlékezés-tiltakozás vezetője a kanadai modell Jayde Nicole, az egykori Playboy Playmate-je volt. (PETA: People for the Ethical Treatment of Animals, amerikai, esetenként túlzott követelésekbe is eső állatvédő szervezet – Szerk. megjegyzése.)

A 39 résztvevő a SeaWorldban fogságban elhunyt orkák nevét és korát tartalmazó táblákat tartott. A tiltakozásnak az is aktualitást adott, hogy az év elején – tisztázatlan körülmények között – elhunyt Tilikum (neve indiánul barátot jelent – lenti képünkön), a világ egyik leghíresebb orkája.

A 35 éves állat rászolgált a gyilkos bálna névre, mert korábban már három ember halála – többek között a nézők szeme láttára ölte meg a gondozóját – volt hozzá köthető. Az öt és fél tonnás, csaknem hétméteres tengeri emlős volt a világon a legnagyobb, fogságban levő kardszárnyú delfin. Egyes szakemberek úgy tartják, hogy a a kardszárnyú delfinek fogságban fokozottan agresszívvé válnak. (A SeaWorld 2016. márciusban bejelentette orkatenyésztő programjának és a gyilkos bálnák akváriumi show műsorban való szerepeltetésének befejezését – Szerk. megjegyzése.)

Figyelemre érdemes, hogy az orkák védelmében nem először mutatkoznak meztelenül vonzó hölgyek: a PETA 2015. augusztusi kampányában a neves divatmodell, Joanna Krupa mutatta meg fekete-fehérre festve bájait.

Forrás: epa.eu alapján Szerkesztőség