REKORDOK

2017. SZEPTEMBER 11.

A rekordok elérése nem csak a sportolók számára fontos, de sok ember szeme előtt is lebeg ilyen cél. Persze a megvalósítás, a rekordok elérése az már egy másik kérdés, s a dicsőséghez (?) sokkalta kevesebbeknek jut osztályrészéül. Vannak, akik sportban, vagy más "rekordorientált" területeken nem tudnak kiemelkedő eredményt elérni (esetleg nem akarnak?), s más, szokatlan, akár furcsa területek felé néznek, s ott próbálják ki magukat. A legismertebb ilyen lehetőség a Guinness Rekordok Könyvébe bekerülni. (A napjainkra világhírűvé vált könyv eredete 1951-re vezet vissza. Sir Hugh Beaver, a Guinness Sörfőzde akkori igazgatója fejéből pattant ki az ötlet. Egy vadászat elkalmával társaival arról vitatkozott, hogy vajon a nyírfajd, vagy az aranylile a leggyorsabban repülő madár. A „leg” szöget ütött a fejében és 1955 augusztusában kiadták az első Guinness Rekordok Könyvét, ami rögtön a bestseller listák élére került. Szerk. megjegyzése - forrás Wikipedia) Hangsúlyozni kell, hogy ez nem egy könnyű lehetőség, s nem csak egy teljesítmény kell hozzá, hanem esetenként fantázia is, hogy miben is állítson fel a hírnévre (gyakorta kárászéletű hírnévre) vágyó rekordot. Nos, az emberi fantázia korlátlan, s a híres könyvben a legelképesztőbb rekordokra bukkanhatunk, például, hogy ki a legnagyobb BigMac-fogyasztó, vagy ki cipeli a legmesszebb a fogával az asszonyt, s más teljesen értelmetlen, sőt visszataszító teljesítményekre is. Az ilyen típusú eredmények lehetnek megmosolyogtatók, de akár még visszataszítóak is.

Nekünk búvároknak leginkább a vízzel, pontosabban a víz alatti tevékenységekkel kapcsolatos Guinness rekordok kelthetik fel az érdeklődésünket. Lehet persze az is, hogy vannak akiket nem érdekelnek ezek az eredmények, mivel öncélú-önmutogató dolognak tartják ezeket a fura csúcsokat is. Bárki gondolkodhat így, azonban azt fontos megjegyezni, hogy bármely furcsa víz alatti rekord mögött nem csak élénk fantázia, de hatalmas teljesítmény is van. A vízfelszín alatt végrehajott tevékenységek között is a legkülönfélébbekkel találkozhatunk, melyek lehetnek érdekesek, vagy meghökkentőek. Víz alatti csókverseny (3 perc 24 másodperc), hátra bukfencezés (28 fordulat), fekvenyomás, s hosszan lehetne a sort folytatni a rekordokat-rekordkísérletekt. Egy idén januárban beállított Guinness rekord videóját ajánljuk: szabadtüdős, szimulált távolsági statikus kerékpározás, amikor 855 méter távolságra kerekezett egy kicsinyke medencében az olasz Homar Leucci.

Érdekesség, hogy a víz alatti kerékpározás sokak fantáziáját megmozgatta már korábban is, mivel állítottak be rekordot medencében, s nyílt vízben szabadtüdővel és légzőkészülékkel is. A víz alatt kerékpáron megtett legnagyobb távolság - légzőkészülékkel - 6,7 kilométer volt, a rekordot a német Jens Stötzner állította fel néhány évvel ezelőtt. Nevéhez más víz alatti kerékpározási egyéni és csoportos eredmény is kapcsolódik. A kerékpározás mélységi rekordját 66,5 méteren az olasz Vittorio Innocente állította fel még 2008-ban Santa Margherita Ligure település partjainál . Az olasz később medencében kerékpáros gyorsasági rekordot is felállított…

 


Forrás: Szerkesztőségi összeállítás