AZ ESZTENDŐ 65. NAPJA…

2010. MÁRCIUS 6-7.

Az esztendő 65. napja március 6-a. 151 évvel ezelőtt, 1859-ben, e napon született Louis Boutan. A francia zoológus, a párizsi Sorbonne professzora - aki a félgömb formájú gyöngytenyésztéssel is behatóan foglalkozott - 1893-ban készítette az első víz alatti fényképet. Talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk, hogy ő volt az, aki lemerült és úgy készítette el a víz alatti fotográfiát. Érdekesség, hogy Boutan a fotózáshoz olyan sisakos búvárfelszerelést használt, mely légzőgáz ellátását egy újralégző készülék biztosította.

Napjaink sok millió kedvtelési célú búvárának jelentős része merüléseire visz magával egyszerűbb, vagy bonyolultabb víz alatti fényképezőgépet. Ezért gondoltuk úgy, hogy a napjaink fotózó búvárai nevében is megemlékezünk az első búvárfotográfus születésnapjáról.

Az első víz alatti fotográfus nevét viseli a Németországban, már több, mint 50 éve, a VDST szervezésében megrendezésre kerülő neves fotóverseny, a Kamera Louis Boutan. (A fesztiválnak van egy magyar vonatkozása is, 1991-ben a fotóversenyen Dombovári Tibor egy ezüst és bronzérmet nyert.


Képek: saját gyűjtemény, illetve válogatás a világhálóról


SZERKESZTŐSÉG