Delfinekről…


Katonai célra kiképzett delfinekről már biztos mindenki hallott, ha máshol nem, hát Robert Merle Állati elmék című világhírű könyvéből. A történetet a szerző politikai fikciónak, tudományos fantasztikumnak nevezte. Részben alátámasztható a szerző állítása, hisz az elmúlt több mint negyven esztendőben (a könyv 1967-ben jelent meg) sem jutottak el odáig a kutatók, hogy a delfinekkel az ember beszélgetni tudna. A katonadelfinek azonban nem a fantasztikumok világába tartoznak. A Szovjetunióban az USA-ból érkezett hírek alapján még 1965-ben (tehát két évvel Merle könyvének megjelenése előtt) döntöttek arról, hogy katonai delfin egységet állítanak fel. Vélhetően azért, mert az USA-ban ezzel már foglalkoztak. Azután múltak az évek, az évtizedek, s napjainkra már nem titok, hogy léteznek katonadelfinek. Nemrégiben olvashattuk a hírt, hogy palackorrú delfinek és kaliforniai oroszlánfókák teljesítenek őrszolgálatot az Egyesült Államok hadseregének Washington állambeli tengerészeti támaszpontján. A besorozott állatok feladata lesz riasztani, ha illetéktelenek túl közel úsznak a bázishoz. A haditengerészet a részleteket titokban tartja, de annyit elárult, hogy kevesebb, mint húsz vízi emlősre számítanak a víz alatti őrszolgálatokon. Ugyanakkor megerősítették azt is, hogy tengeri emlősök már korábban is csatlakoztak az amerikai hadsereghez, egy másik támaszponton, a Georgia állambeli King's Bay tengerészeti bázison, éveken át használták őket őrszemként…

Nem csak őrszolgálatra használhatja a hadsereg a delfineket. Az amerikai tengerészgyalogság első mobil tűzszerész egysége 13 darab REMUS 100 típusú robot-tengeralattjárót üzemeltet. Ezek közül azonban egy gyakorlat alkalmával néggyel megszakadt a kapcsolat Virginia partjainál. (A robotok egyenként 37 kilót nyomnak, és egy 19 centi átmérőjű, 160 centi hosszú torpedóra emlékeztetnek. A kis eszközök meglehetősen gyorsak, akár 2,3 métert is képesek megtenni másodpercenként. Az önjáró eszközöket elsősorban aknakeresésre és hatástalanításra lehet használni.) Az elszabadult járművek megtalálására azonnal bevetették nemcsak az ilyenkor szokásos repülőket és csónakokat, hanem még a tengerészgyalogosok delfinjeit is. Ebből a hírből arra lehet következtetni, hogy a delfinek kiképzése lényegesen túlmutathat egy őrfeladat ellátásán.

Napjainkban a delfinek nem csak a hadsereg kötelékébe kerülhetnek szoros kapcsolatba korszerű technikai eszközökkel. Nyelvész kutatók a vízi emlősök kommunikációs és nyelvi képességeinek felméréséhez érintőképernyős iPad-ok használatát kezdték meg. Kutatók érintőképernyőket már több éve használnak főemlősök nyelvi képességeinek vizsgálatához, a delfinek nyelvi tesztelése azonban eddig - megfelelő eszközök hiányában - elmaradt és többnyire csak a jelnyelv felismerésére korlátozódott. Most azonban az Apple és a Panasonic előállított olyan szerkezeteket, melyek vízhatlanok és a képernyői tükröződésmentesek, ezért azokat a delfinek is használhatják. Az érintőképernyővel kapcsolatos delfinkutatások bár még csak a kezdeti lépéseknél tartanak, máris jó eredménnyel kecsegtetnek. Azt a kutatók már megállapították a delfinekről, hogy lényegesen jobbak a kétdimenziós mozgóképek értelmezésében, mint a csimpánzok.

Az ember szeretné megfejteni a delfinek beszédét, de hogyan beszélnek egymás közt a delfinek? Nos e kérdést is évek óta vizsgálják a kutatók. A delfin „beszédről” eddig úgy tartották, hogy a „füttyök” a fő jelzés rendszer. Ugyanakkor a kutatók körében ismert volt az is, hogy „zümmögés szerű” hangokat is kiadnak vízi barátaink, bár nem tulajdonítottak ezeknek a hangoknak különösebb jelentőséget. Alapvetően megváltozott azonban a korábban nem túl nagy jelentőségűnek tartott zümmögésről a vélemény, miután azt is megfigyelték, hogy milyen cselekvések esetén hallatják ezt a delfinek. Egy olasz, delfinekkel foglalkozó kutatóintézet szakemberei már 2005-től gyűjtik bioakusztikus készülékekkel Szardínia vizeiben a delfinhangokat. Bruno Díaz, a vizsgálat vezetője szerint az ún. tonális fütyülő hangok - ezek leginkább zenei hangokhoz hasonlóak - lehetővé teszik, hogy a delfinek kapcsolatban legyenek egymással, az anyák mellett maradjanak a borjaik és ezzel koordinálják a közös vadászatot is. A zümmögést - mely sokkal bonyolultabb és változatosabb a füttyöknél - olyankor hallatják, amikor nagyon izgatottak és fizikai agressziót akarnak elkerülni, például ugyanazért a zsákmányért versengenek. A kutató szerint a palackorrú delfinek hosszabb zümmögő hangokat hallatnak, amikor észreveszik, hogy a leendő zsákmányukra valamelyik fajtársuk is szemet vet. Nyilvánvalóan ez egy konfliktushelyzet. A domináns egyed zümmögéssel jelzi a csoportban nálánál alacsonyabb szinten elhelyezkedő delfinnek, hogy ő már kiszemelte azt a zsákmányt. A kiadott hang irányított, s szinte kivétel nélkül megérti a versenytárs, mely eredményeként az esetleges összecsapás elkerülése végett odébb is áll.

Láthattuk, a delfinek iránt komolyan érdeklődnek a hadseregek, a kutatók, de még az elektronikai gyárak fejlesztői is. S az is közismert, hogy nagyon sok ember is kedveli őket. Azt, hogy valakihez közel állnak ezek az értelmes, kedves állatok, azt többféle módon ki lehet fejezni. Vélelmezhetően az új brit miniszterelnök, a 43 éves David Cameron feleségének, Samanthanak is a kedvencei közé tartoznak ezek a vízi állatok, lévén a bal bokáját egy tetovált delfin díszíti…

(Az összeállítás a hirado.hu, inforadio.hu, nyest.hu, technet.hu hírei alapján készült.)


BÚVÁRINFÓ, 2010. JÚLIUS


SZERKESZTŐSÉG