MIGALOO ÚJRA FELBUKKANT

2014. JÚNIUS 26.

A kutatók szerint mindössze három fehér bálna él a világ óceánjaiban. Az egyik, ami Norvégiánál szokott felbukkanni, egy másik Argentína partjainál. A harmadik, a leghíresebb, Migaloo (képünkön) pedig évről-évre Ausztrália partjainál látható. Ezt a bálnát legelőször 1991-ben látták, és sokáig azt hitték, hogy ő fajtájának egyetlen példánya. Migaloo ezekben a hónapokban (június-július-augusztus, tehát a déli félteke téli hónapjai) „menetrendszerűen” bukkan fel. Ennek azaz oka, hogy a púpos bálnák nyáron a sarkvidék hidegebb vizeibe vándorolnak táplálkozni, hogy a téli trópusi tengereken történő párzási időszakra elegendő zsírtartalékot halmozzanak fel.

Idén is feltűnt Ausztrália keleti partjainál Migaloo, a népes rajongótábora nem kis örömére. Évről-évre érdeklődők „tömegei” várják a népszerű fehér bálna érkezését. Ugyanakkor a hatóságok igyekeznek megóvni Migaloót, s felhívták a lakosság figyelmét, hogy az állat megközelítéséért nagyon súlyos – több millió forint összegű – pénzbüntetést szabnak ki.

Migaloo a hosszúszárnyú bálnák, vagy púpos bálnák (Megaptera novaeangliae) közé tartozik, melyek az emlősök (Mammalia) osztályának, a cetek (Ceatacea) rendjébe, ezen belül a sziláscetek (Mysticeti) alrendjébe és a barázdásbálna-félék (Balaenopteridae) családjába tartozó faj. A tudomány szerint a púpos bálnák 45-100 évig élhetnek. A puposbálnák hossza 13–14 méter, néha 16 méter is lehet. Testtömegük legfeljebb 40 tonna. Különleges alakú testük van és feltűnően hosszú mellúszóik - innen ered a hosszúszárnyú bálna elnevezés. Jellegzetességük, hogy a fejükön bőrdudorok és bütykök találhatók. Ez a bálnafaj a többi bálnához képest elég gyakran ki-kiugrik a vízből. A hímek hangja bonyolult „énekekből” áll, melyek 6–35 percig tarthat.

Migaloóról a kutatók a megfigyeléseik alapján kiderítették, hogy az albínó állat hímnemű és a róla készült fényképek alapján valószínűsítik, hogy a pigment hiánya miatt bőrrákos. Korát 21-34 évre becslik. Migaloo neve az ausztrál őslakosok nyelvén fehér barátot jelent. S természetesen a ritka állatot tudományos kutatók is keresik-figyelik, hogy újabb és újabb információkat – s persze fotókat-filmeket és videókat – gyűjtsenek-készítsenek az egészen ritka, különleges állatról.

 


Szerkesztőségi összeállítás