KATONADELFINEKKEL MENTENÉK MEG A VAQUITÁKAT

2017. JANUÁR 13.

Vaquita, a kaliforniai disznódelfin (banadelfin, Phocoena sinus) kizárólag Nyugat-Mexikóban, a Kaliforniai-öböl legészakabbi részén él a part menti sekély vizekben, sötét vizű öblökben, lagúnákban. Mivel a világ legkisebb delfinje – a felnőtt állatok alig 1,2 - 1,5 méter hosszúak – meglehetősen nehéz őket felfedezni. Igaz, nem elsősorban a szűk élettér és a kis testméret a legnagyobb gond a megfigyelések esetén, hanem az, hogy nagyon alacsony a létszámuk, szinte a kihalás szélén állnak.

Már korábban is felfigyeltek a Phocoena sinus számának drasztikus csökkenésére. Az első, 1997 évi felmérések alkalmával 567 egyedet számoltak össze, addig az elmúlt évben már csak 60 delfint fedeztek fel. (A disznódelfinek mai létszámára a különféle források eltérő számokat közölnek, azonban abban mind megegyeznek, hogy jóval száznál alacsonyabbak az értékek. Ma a vaquita a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok csoportjában szerepel. Szerk. megjegyzése) A víz emlősök pusztulásának számos oka van: az illegális vadászatuk és halászatuk, a véletlen hálóba gabalyodás, találtak csónakmotorok által halálra sebzett állatokat is, de az élőhelyük emberi átalakítása is szerepet játszik létszámuk rohamos csökkenésében. A mexikói kormány már évekkel ezelőtt felfigyelt erre a súlyos problémára és különféle intézkedéseket hozott, de ezek nem hoztak látható eredményeket.

Az elmúlt év decemberében Rafael Pacchiano, a mexikói környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy Pena elnök utasítására az USA haditengerészetének közreműködésével – a Navy Marine Mammal Program  keretében, annak részeként – ezeknek a delfinek a megmentésére egy új megoldást dolgoztak ki. Az USA haditengerészete katonadelfinjei segítségével, víz alatti szonarakkal megkeresik a disznódelfineket, megközelítik azokat és jelzik helyzetüket. A felfedezett vaquitákat ezután befogják és egy előre meghatározott és fizikailag lezárt, de természetes területre szállítják. A tervezett delfinmentő programban  a mexikói hatóságokon és az USA haditengerészetén, katonadelfin és oroszlánfóka egységén kívül nemzetközi összefogással számos kisebb hajó és repülőgép is részt fog venni. A program kidolgozói úgy gondolják, hogy a disznódelfinek egy elzárt, viszonylag nagykiterjedésű természetes területen tartásával meg lehet óvni azokat, sőt a szaporodásukra is számítani lehet.

A program bejelentése után – természetesen, úgy, ahogy napjainkban minden program esetében történni szokott – környezetvédő szervezetek tiltakozásukat jelentették be. Nem tartják helyesnek a katonadelfinek bevonását, véleményük szerint a delfinek elszállítása és zárt helyen történő tartása sem megfelelő, sőt a szabadon maradó egyedeket ezáltal fokozott veszélynek (illegális halászat) teszik ki.

Forrás: Szerkesztőségi összeállítás a sandiegouniontribune.com alapján