HÍM NÉLKÜL SZAPORODOTT EGY ZEBRACÁPA

2017. JANUÁR 31.

Három éve egyedül élt egy ausztráliai akváriumban egy nőstény zebracápa, amikor egészen furcsa dolog történt: pár nélkül, ivartalanul szaporodott. A Leonie névre hallgató nőstény 2016 áprilisában rakta le tojásait, melyekből májusban két egészséges cápakölyök kelt ki, Cleo és CC. Ők is nőstények. Korábban Leonie, a zebracápa (Stegostoma fasciatum) „hagyományos utón” is adott életet utódoknak: még 1999-ben találkozott egy másik zebracápával, s akkor több tucat utódja is a világra jött. A hímet 2012-ben átköltöztették egy másik helyre, emiatt a nőstény magányos lett – olvasható a New Scientist magazin weboldalán.

A tudósok eddig azt hitték, hogy a nőstény korábbi párjától, Leótól őrzött meg spermiumokat tojásaiban, de a mostani két utód DNS-mintáiban csak Leonie-ét fedezték fel. Az állat tehát aszexuálisan (vagy más néven szűznemzéssel) szaporodott. (Érdekesség, hogy ilyen szaporodást idáig csak két állatfajnál, egy fogságban tartott sasrájánál és egy közönséges óriáskígyónál sikerült megfigyelni.) Azért különösen érdekes ez az eset, mert a természetben néhány gerinces képes arra, hogy ivartalan szaporodásra váltson, amennyiben a körülmények erre kényszerítik. A dokumentált esetek többségének szereplői azonban főként olyan nőstények, amelyek korábban sosem találkoztak hímmel. Leonie viszont úgy vált képessé ivartalan szaporodásra, hogy korábban kizárólag szexuális reprodukció útján hozta világra utódjait. A tudósok most a két kis nőstényre várnak, akik hat év múlva lesznek ivarérettek. Addig is folyamatosan vizsgálat alatt tartják őket, hátha ők is követik anyjuk példáját.

A szűznemzéssel történő szaporodás hosszú távon káros lehet az érintett fajok számára, mivel kisebb lesz a genetikai változatosság, ami az alkalmazkodó képességüket csökkenti a változó környezeti viszonyokhoz. Ugyanakkor felvetődött a kutatók körében, hogy lehetséges, sokkal gyakoribb a Leonie-hez hasonló aszexuális szaporodás a cápák körében, csak még nem figyeltek fel erre.

Forrás: hirado.hu és origo.hu