CSENDES-E A CSEND VILÁGA?

2017. MÁJUS 12.

A tengerek, óceánok felszíne alatti területeit a legendás Cousteau kapitány a csend világának nevezett. A híres filmének és könyvének címe gyorsan fogalommá vált, s szinte mindenki, de azok biztosan, akiknek közük van a merüléshez, búvárkodáshoz tudják, hogy mire gondol, aki ezt a kifejezést használja. Ugyanakkor feltehető a kérdés: valóban a csend uralkodik a víz alatt? Nem az emberi tevékenység okozta zajterhelésre, de még csak nem is különleges és hangos akciókra utalunk.

Az, hogy a víz alatti világ nem mindenütt és nem mindenkor a csend világa azt már Cousteau előtt is tudták a tengerbiológusok. A II. Világháború során került a figyelem „középpontjába” a tengerek csendje, pontosabban a zaja. Az USA partjainál 1942-ben német tengeralattjárók jelentek meg. Az US Navy felderítési szándékkal mikrofonokat helyezett el a veszélyeztettet területeken, sőt akusztikus víz alatti aknákat is telepítettek. A védelem érdekében bevetett eszközök azonban nem hoztak teljes sikert. Előfordult, hogy a mikrofonokból észlelt zajok helyén nem találtak tengeralattjárókat az azok felderítésére lemerülő búvárok, s egyes esetekben az aknák is „indokolatlanul” robbantak fel. Végül a biológusok rájöttek, hogy a védelmi rendszerek nem tengeralattjárókat, hanem halakat, pontosabban hangoskodó halakat észlelet. Az akkori és a későbbi megfigyelések alapján kiderült, hogy a víz alatti világban számos olyan tengeri lény van, melyek rendszeresen és meglehetősen hangos „zajokat” keltenek.

Így a II. Világháborús mikrofonokat megtévesztő Kyphosidae-k (dobos halak – képünkön) mellett a törpeharcsa, az ördöghal, az európai íjhal, a tüskehal, a papagájhal, de a delfinek, bálnák, sőt egyes rákok és kagylók is hangoskodnak. A témáról egy érdekes és átfogó írás olvasható az origo.hu-n, amit a hangoskodó tengeralatti élőlények iránt részletesebben érdeklődők számára jó szívvel ajánlunk.

Forrás: origo.hu alapján Szerkesztőség