ÉJSZAKAI TÁNC - CÁPÁKKAL

2017. MÁJUS 16.

A víz alatti világ csúcsragadozóiról, a cápákról a legtöbben úgy gondolják, hogy nagyon veszélyes élőlények. A legtöbben nem is szeretnének „testközelben” lenni velük, mivel az a véleményük, hogy olyankor az életük nincs biztonságban, s akár súlyos sérülések nélkül nem úszhatnak meg egy ilyen találkozást. Ezek a vélemények nemcsak a „szárazföldiek”, hanem a búvárok körében is gyakoriak. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik szeretnék bizonyítani, hogy a cápák nem veszélyesek. S ezt akár személyes találkozásokkal is készek bizonyítani.

A közelmúltban így tett a 27 éves, gyakorlott búvár és víz alatti modell, Irina Britanova is. Ő ezúttal Andrey Nekrasov kamerája előtt találkozott a Maldív-szigeteknél 17 méter mélységben dajkacápákkal. Britanova nem először pózolt cápák között, s ez is egy olyan program része volt, mely el akarja oszlatni a cápákról alkotott „félelmetes mítoszokat”. A forgatás alapján elkészült „Éjszakai tánc cápákkal” című videó valóban látványos, ami nem csak a modell színes, hosszú lobogó ruhájának és magabiztosságának, hanem az ott összegyűlt élőlények gazdaságának is köszönhető. (A felvétel értékei között érdemes megemlíteni, hogy nem akarták azt a látszatot kelteni – ellentétben más, hasonló alkotásoktól –, hogy Irina végig szabadtüdővel táncolt a cápák között, s egy-egy légzőkészülékből történő levegővételt is megörökítettek – Szerk. megjegyzése)

A forgatásról egy részletes, képekkel gazdagon illusztrált beszámoló jelent meg dailymail.co.uk oldalon. Itt viszont már Irina – megszabadulva hosszú ruhájától és tűsarkú cipőétől – meztelenül úszott a cápákkal, időnként megfogva a hát-, vagy farokuszonyukat. A modell ezekről a képekről úgy nyilatkozott, hogy szeret meztelenül úszni, mert szerinte így az ember a természethez közelebb és nagyobb harmóniában van.

A videó és a fotók egyaránt szépek és harmonikusak. A modell magabiztosan mozog a dajkacápák között, akik általában nyugodtak, de ismertek általuk okozott súlyos támadások is. A látványt akár idillinek is nevezhetnénk. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet, hogy nem biztos, hogy mindig ilyen békés lesz egy nagyobb tengeri élőlénnyel a találkozás. Vannak az emberek között is, akik kiszámíthatatlanok, s váratlanul „tör ki belőlük” az agresszió. Amennyiben ezt tudjuk, akkor azt is tudomásul kell vennünk, hogy előfordulhat a tenger élőlényei esetében is, hogy barátságtalan lépésnek tekintik a túlzott közeledésünket. S egy ilyen helyzetben a reakció kiszámíthatatlan, mint ahogy az alábbi videóból is kiderül…

Pont ezért célszerű a „három lépés távolság tartása” a víz alatt is, bármennyire is nagy a kísértés, hogy megsimogassunk, megfogjunk, de legalábbis testközelbe kerüljünk egy különleges víz alatti élőlénnyel… S ez a megjegyzés – szerintünk – nincs ellentmondásban a „gonosz, vérengző cápák” téves elméletének eloszlatását célzó akciókkal, az olyanokkal, mint amit Irina Britanova is vállalt…

Forrás:dailymail.co.uk alapján Szerkesztőség