ÉVFORDULÓK ÁPRILISBAN

2018. ÁPRILIS 14-15.

Áprilisban a búvárkodás történetének két jeles személyiségére emlékezünk: Leonardo Da Vinci születésének és Augustus Siebe halálának évfordulójára.

1452. április 15-én született Leonardo (di ser Piero) Da Vinci, híres művész, feltaláló, akinek a fennmaradt feljegyzései között megtalálható a légzőcső, kéz- és lábuszony, sőt, a „búvárgép” terve is. Közel másfél évtizeddel ezelőtt járt hazánkban a híres „Codex Atlanticus” elnevezésű nemzetközi kiállítás, mely anyagai között a jeles polihisztor a víz alatti világ felfedezéséhez tervezett eszközei (rekonstrukciói) is jelen voltak.

Leonardo amikor búvárfelszereléseket tervezett felismerte és figyelembe is vette a felszín alá merülő ember szervezetét érő egyes hatásokat, például a sűrűbb közegben történő mozgás nehézségét. S ami ennél is fontosabb, hogy igyekezett a víz alatti pusztítástól az emberiséget megóvni, ezért „búvárgépének” részletes terveit nem tette közkinccsé, amiről a „Frammenti Filosofi” c. művében írt. (Igaz, hogy véglegesen nem tudta megóvni embertársait attól, hogy a víz alatt is harcba tudjanak indulni egymás ellen. Sőt, már az Ő korában is voltak - egyes források szerint - olyan szerkezetek, melyekkel az emberek egymást gyilkolták a víz alatt is. Szerk. megjegyzése) Leonardo Da Vinci 1519. május 2-án adta vissza a Teremtőnek a lelkét…

Agustus Siebe halálának évfordulójára is áprilisban emlékezünk, aki 146 éve, 1872-ben, e hónap 15. napján hunyt el. Siebe a fém gömbsisakkal ellátott zárt búvárruha feltalálója 1788-ban született a szászországi Pruisenben. Tanulmányait Berlinben kezdte, majd a porosz hadseregben szolgált, mint tüzérfőhadnagy, részt vett a lipcsei csatában (1812) és a waterlooi ütközetben (1815) is.

Siebe 1816-ban Londonba költözött, ahol kezdetben órásként, majd fegyverkovácsként dolgozott. Itt fejezte be mérnöki tanulmányait. Az 1830-as években kezdett a frisslevegős készülékekkel, majd búvársisakokkal foglalkozni. A frisslevegős készülékét, egy kéttömlős bőrsisakot, aminek egy fújtató szerű levegőellátása volt, szabadalmaztatott is. Ezután kezdett fémsisakkal kísérletezni, amit egy derékig érő kabáthoz rögzített. Ezt a felszerelést már a víz alatt lehetett használni, igaz a munkavégző búvárnak egyenes testtartásban kellett tevékenykednie. A későbbiekben Siebe tökéletesítette a búvárfelszerelését és annak a felszíni levegőellátását. E fejlesztések során kialakította a zárt gömbsisakot, a sisakban lévő, a levegő kiengedésére szolgáló szelepet és a fém fejrészhez (sisakhoz) kapcsolódó, a búvár egész testét elfedő vízzáró búvárruhát. Felszerelése lényegében forradalmasította a víz alatti munkavégzést, amit az 1830-as évek végétől eredményesen használtak elsüllyedt hajók rakományainak kiemeléséhez. Siebe William Agustus Gormannal 1870-ben megalapította a híres Siebe & Gorman – többnyire – nehézbúvár és víz alatti munkafelszereléseket gyártó brit céget, amely folyamatos fejlesztéseivel számtalan kiváló felszerelést dobott a piacra. Augustus Siebe 1872-ben hunyt el.


Szerkesztőség