ELPUSZTULTAK A KATONADELFINEK? - MEGJEGYZÉSEKKEL

2018. május 23.

Úgy másfél hete egy gondolatokat ébresztő hírt közölt az MTI: Nem engedelmeskedtek az oroszoknak, elpusztultak a Krímen kiképzett delfinek. (Amennyiben a hír igaz, úgy nagyon szomorú – Szerk. megjegyzése.) Viszont a folytatás az igazán érdekes: „Elpusztult mostanra az összes, katonai célokra kiképzett delfin az ukrán haditengerészet egykori szevasztopoli bázisán azután, hogy Oroszország önkényesen elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától” – mondta el az obozrevatyel.ua hírportálnak Borisz Babin, Petro Porosenko ukrán elnök állandó képviselője a Krími Autonóm Köztársaságban. A tisztségviselő kifejtette, hogy „a delfinekkel ukrán kiképzőik sípokkal kommunikáltak. Azután, hogy Oroszország fegyveresen megszállta, majd bekebelezte a félszigetet, a delfinek ott maradtak a bázison, ahogyan a velük folytatott kommunikációra szolgáló sípok is. Új gondozóik azonban hiába próbáltak velük elődjeik módjára – síphangokkal – kommunikálni, a delfinek nem engedelmeskedtek az utasításaiknak, sőt ételt sem fogadtak el tőlük, így idővel éhen haltak.” Arra nem tért ki a hírportálnak nyilatkozó Babin, hogy ez mikor következett be.

Az, hogy az ukrán politikus (diplomata) közleménye teljes egészében igaz-e, vagy valamiféle oroszellenes propaganda, vagy hangulatkeltés, azt egyenlőre nem tudni. Pont ezért érdemes egy kicsit visszatekinteni a fekete-tengeri katonadelfinek (harci delfinek) történetére. Oldalunkon e témakörben több írás is megjelent az elmúlt esztendőkben, ezekből igyekszünk meríteni, s gondolatokat felvetni.

A delfin katonákról oldalunkon fellelhető első írás meglehetősen régi, még 2010. júniusában írtunk Delfinekről címmel, amelyben – több, ezekkel az különösen értelmes emlősökkel kapcsolatos kutatások mellet - az USA és az egykori Szovjetunió ilyen irányú kísérleteiről szóltunk. Biztos, hogy Szevasztopolban a Szovjet Hadsereg (Szovjet Fegyveres Erők) már az 1960-as évek közepén vizsgálták a delfinek katonai célra történő alkalmazását, és 1975-ben már voltak ilyen kiképzés alatt álló, vagy kiképzett vízi emlőseik a fekete-tengeri flotta szevasztopoli bázisán. A Szovjetunió felbomlása után a krimi katonadelfinek Ukrajnához kerültek (???). Az ukrán haditengerészet Szevasztopolban 2012-ben tíz palackorrú delfin katonai célú kiképzésébe kezdett, amiről annak idején a Ria Novosztyi helyi forrásra hivatkozva a Korreszpondent ukrán hírportál közleményt is adott ki.

Rendkívül feszült körülmények között 2014-ben Oroszország bekebelezte(?), vagy visszafoglalta(?) a Krím félsziget és a szevasztopoli támaszpontot. Így az orosz hadsereg kötelékébe kerültek (vissza) a Krímben az ukrán haderő által is katonai célokra kiképzett delfinek és fókák. Egészen csendben említjük meg, hogy a katonadelfinek-fókák kiképzését jóval korábban, az egykori Szovjetunió hadserege kezdete meg (ezt már az előzőekben már említettük), s majd Ukrajna függetlenné válása után kerültek át annak az ország a hadseregébe. (Lehet az is, hogy egyes állatok szolgálatukat már az ukránok fennhatósága alatt kezdte meg.) Így feltehető a kérdés, hogy ezek a katonadelfinek hadifoglyok lettek, dezertáltak, vagy hazatértek. Abban az időben (is) a térségben nagy volt a feszültség. Katonai erődemonstráció is folyt, mely keretében a NATO történetében először, 214-ben amerikai harci delfinek és oroszlánfókák is részt vettek a katonai szövetség és Ukrajna közös hadgyakorlatán a Fekete-tengeren. Úgy gondoljuk jogosan vetettük fel egy 2014. áprilisi írásáunkban, hogy a különböző nemzetiségű delfinek: Találkoznak? Összecsapnak, vagy összebarátkoznak?

A szevasztopoli harci delfinek sorsa, tulajdonlása nem egyszerű kérdés: Ukrajna azokat - hasonlóan más katonai hadifelszereléseihez – visszakövetelte. Akkoriban úgy hírlett, hogy az ukránok már fel is épített egy új akváriumot, ahol a fél tucat harci delfint elhelyezhetné és tovább képezhetné. (Némi ellentmondás, hogy ekkor az ukránok fél tucat delfint követeltek, viszont 2012-ben tíz vízi emlős kiképzésében kezdett, s korábbról is voltak-lehettek ilyen állataik.)

Legjobb tudomásunk szerint az ukránok nem kapták vissza harci delfinjeiket. Az oroszok viszont 2014. decemberében sikeres gyakorlatokat hajtottak végre a delfinekkel: hatvan méter mélyen teljesítették azok a parancsokat a szevasztopoli térségben – közölte a SputnikNews a Ria Novostira hivatkozva. A gyakorlatot az Orosz Fekete-tengeri Flotta speciális egységei tartották, a cél pedig katonai felszerelések megtalálása volt.

Az orosz hadvezetés 2016-ban úgy döntött, hogy bővíti a katonadelfin egységét, s ezért öt palackorrú delfin megvásárlására írt ki tendert az orosz védelmi minisztérium, legfeljebb 1,75 millió rubel (mintegy 4 millió forint) értékben. Az orosz katonai tárca két mozgékony nőstényt és három hímet keresett, 2,3 és 2,7 méter közötti hosszúságban. A minisztérium feltételül szabta, hogy kifogásuknál legyen jelen egy tengeri emlősökre szakosodott állatorvos és a delfineket legkevesebb egy hónapon át karanténban kell tartani.

Nos, a fenti összeállítást áttekintve bárki meglehetősen furcsának tarthatja az írásunk elején Borisz Babin-tól idézett bejelentést. A nem kommunikáló, nem táplálkozó, majd éhen haló delfinek azért különösek, mert a fenti anyagainkból kiderül, hogy a szevasztopoli delfinek - orosz kiképzőik irányítása mellett - évekig (eredményesen) tevékenykedtek. Az, hogy szűk négy évvel a visszatérésük után jutott eszükbe, az öngyilkos éhhalál, az több, mint furcsa…

A magunk részéről reméljük, hogy a hír nem a katonadelfinkhez kapcsolódik, hanem egy más állathoz (a kacsához), s szevasztopoli delfinek egészségesek és jól vannak. Ez persze nem azt jelenti, hogy Szerkesztőségünk egyetért az állatok, így a delfinek katonai célú felhasználásával…


Szerkesztőségi összeállítás