FOLYTATÓDIK A KÜZDELEM A TÛZHALAKKAL

2018. AUGUSZTUS 18-19.

Az elsõ tûzhal észlelések Florida partjainál még az 1980-as évekre nyúlik vissza, majd erre „rásegített” 1992-ben az Andrew hurrikánban a Biscayne-öbölben egy hatalmas konténernyi hal szabadult ki. (A tûzhalak, a Pterois-ok, a sugaras-úszójú halak osztályának a skorpióhal-alakúak rendjébe, ezen belül a skorpióhalfélék családjába tartozó nem. Jellegzetes külsõt kölcsönöz nekik a megnövekedett és erõsen mérgezõ mell- és hátúszói. Szerk. megjegyzése) Az elmúlt évekre a tûzhalak gyorsan elterjedtek a Bahamák vagy a Kajmán-szigetek környezetében, s lassan az egész karibi-térségben. Ezek az itt nem õshonos és nagyon agresszív, s gyorsan szaporodó halak halak komoly aggodalomra adtak és adnak okot. Egy 2013 évi felmérés szerint a tûzhalak legnépesebb csoportjai a a Bermudáknál mélyebben, míg más területeken – például Észak-Karolina, Florida, Mexikói-öböl, Bahama-szigetek – a partok közelében, a sekélyebb vízben találhatók. A tûzhal invázió meggátolására és visszaverésére különféle megoldásokkal álltak elõ az évek során. Indultak halvadász-halgyûjtõ akciók, készültek kísérleti eszközök, és robotok amivel be lehet gyûjteni a tûzhalakat. Voltak olyan elképzelések is, hogy víz alatti használathoz átalakított 9 mm-es Glockkal indultak a tûzhalak ellen.

Kubában pedig egy egészen különleges megoldást próbáltak ki: felkerült az éttermek asztalára a tûzhal, ami - állítólag - igen ízletes, de a mérgezõ tüskéi miatt nagyon körültekintõen kell elkészíteni. S természetesen igyekeztek természetes ellenségeiket is megkeresni és cápákat próbáltak rászoktatni a tûzhalak fogyasztására. (Ebbõl az ötletbõl is látszik, hogy nagyon nagy a gond. Szerk. megjegyzése) Természetesen folyamatosak a térségben a vizsgálatok-felmésrések.

A közelmúltban Floridai Egyetem kutatói egy új módszer kísérleteit kezdték meg, melynek lényege, hogy a mélyben tûzhal csapdákat helyeznek el.

Az elsõ kísérletek szerint a csapdákban elhelyezett csalik valóban hatékonyan vonzzák a tûzhalakat, ugyanakkor a többi hal közül minimális kerül be a hálókba. A kísérletrõl és a tûzhalak okozta problémákról a divemagazine.co.uk cikkében olvashat további részleteket.



Forrás: divemagazine.co.uk