"LASSAN JÁRJ - TOVÁBB ÉRSZ!"

2005. JANUÁR 21.

"Lassan járj - tovább érsz!" - tartja a régi magyar népi bölcselet. A közmondás megtisztelö meghatározását magán viselő jó tanács érvényes a víz alatt is, esetleg kicsit finomítanunk kell. A finomításra a javaslatunk: "Lassan ússz - többet látsz."

Tapasztalatunk (sok más jártas, tapasztalt búvárhoz hasonlóan) az, hogy igen gyakori, amikor egy érdekes és szép merülőhelyen a búvárok lendületesen elindulnak, gyorsan úszva akarják a lehető legtávolabbi pontokat is elérni, mondván, így láthatják a legtöbbet. Előfordul (ez sem ritka eset), hogy a jó szándékú helyi merülésvezető tanácsolja "hatalmas távolságok" beúszását, azért, hogy a szép és érdekes helyből minél többet lássanak a búvárok.

Vitathatatlan, hogy a távúszások alkalmával nagy területeket járhatnak be a búvárok, s megismerhetnek (?) egy adott területet, főleg annak - vitathatatlanul érdekes - élettelen részeit: sziklákat, falakat, láthatnak üregeket, valamint nagyméretű ... élőlényeket, s "mindent, mi szemnek ingere..." Valóban "mindent látnak?

Bizonyossággal állíthatjuk, hogy nem, s főleg nem látnak meg sokakat a felfedezni vágyott víz alatti "színpad" szereplői, a különféle élőlények közül, azok érdekes és sajátságos mozgásából, viselkedéséből, tevékenységéből. Úgy gondoljuk (állítjuk) nem minden egy merülőhelyen a beúszott távolság, a lassabb haladás sok érdekességre fényt derit(het).

Előadódhat azonban még egy probléma: búváraink lassan úsznak, figyelmesen nézegetik a környezetet, de mégis sok minden nem kerül a szemük elé. Ennek két oka van. Az egyik az, hogy számos élőlény "rejtőzködő életet" folyatat, s megpillantásukhoz még a gyakorlott szemnek is szükséges, hogy a szerencse is "jelen legyen." Az sem ritka viszont, hogy a kisebb tapasztalattal, az adott térséget, annak élővilágát nem, vagy csak kevéssé ismerő búvárok nem vesznek észre számukra ismeretlen élőlényeket.

Ez utóbbi probléma kiküszöbölhető, ha többször merülünk hasonló jellegű (azonos) helyeken és így fokozatosan megismerkedünk az adott térség élővilágával, rájövünk kedvelt tartózkodási helyeikre, jellegzetes társulásaikra. Igen ám, de ennek a megoldásnak szigorú korlátot szab, hogy távolabbi térségekbe történő utazások, az ottani merülések még a legszerencsésebb kedvtelési búvároknak is viszonylag ritkán adatik meg. Ezt a "hiányt" valamilyen mértékben pótolják az élővilágot bemutató könyvek, filmek segítségével történő előzetes (itthoni) ismerkedések.

A hazai búvárok számára van a víz alatti élővilág megismerésének egy újabb lehetősége is. Ez év januárjának második hetében ünnepelte felújításának és újbóli megnyitásának egy éves évfordulóját a Fővárosi Állat- és Növénykert Akváriuma. (Az Akváriumot először 1912. május 20-án láthatták az érdeklődök.) A hangulatos, szép és nagyméretű létesítményben a látogatók hatalmas akváriumokban, hozzávetőlegesen életkörülményeiknek megfelelő környezetben ismerkedhetnek meg közeli és távoli tengerek - többek között az Indiai-, a Csendes-óceán, a Vörös-tenger - élővilágával. A nagyméretű akváriumokban (vannak 10.000 liter űrtartalmúnál nagyobb tartályok is) az élővilág jellegzetes egyedeinek felfedezése, megcsodálása, megfigyelése mellett azok pontos meghatározására is van lehetőség az eligazító táblák segítségével. (Kiskorú (?) kísérőknek ötlet: van rája simogató medence is.) Úgy gondoljuk, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert Akváriumában egy búvár számára történő látogatás nem pótol egy merülést, viszont kiváló alkalom a korábbi víz alatti felfedezések emlékének felidézésre, új merülésekhez való felkészülésre. Kellemes Akvárium látogatást kívánunk!

(További információk, cikkek, szép képek a Fővárosi Állat- és Növénykert illetve Alapítványának Internetes oldalain)


SZERKESZTŐSÉG