UTÁNZÓ TINTAHAL

2005. JANUÁR 29.

A Melbourne-i Egyetem tudós csapata az egyik tintahal faj különös képességére figyelt fel; az állat képes több élőlény formáját felvenni. Az utánzásra képes tintahal az Oktopus névre hallgat, először 1998-ban leltek rá Sulawesi partjainál.
A kutatók a következő két évben filmre vették az oktopus tintahalak kilenc különböző példányának ténykedését. Az eredmény szinte megdöbbentő: a tintahalak képesek voltak felvenni többek között tengeri kígyók, bengáli halak, vagy éppen vörös plattik ábrázatát.
A tintahalak egyéb fajai is különleges képességekkel rendelkeznek: képesek felvenni más élőlények színét. Más fajok képesek különböző élőlények életciklusának utánzására. Az úgynevezett oktopus tintahal - a szakértők tudomása szerint - az egyetlen, amely mindkét tulajdonsággal rendelkezik.
Ami érdekesség, hogy az oktopus által utánzott fajták egy dologban hasonlítanak egymásra: mindegyik mérgező.

(Szerkesztő megjegyzése: Ebből az írásból is láthatjuk, a polipok nagyon érdekes élőlények. Valamikor, régen írtunk róluk, illetve velük kapcsolatos gondolatainkról "Barátom a polip" címmel. Az érdeklődők ezt az írást megtalálhatják az "Élet a víz felszín alatt" alcím alatt.)


ZÖLD MAGAZIN, GREENFO.HU