HAJÓK, RONCSOK

2005. JÚNIUS 7-9-10.

(1. rész) Hivatalosan is itt a nyár. Nagyon sok búvár útra kelt már közeli, vagy távoli tengerekhez, s még többen tervezgetik utazásukat. A tengeri merülések alkalmával gyakori érdekes és szép merülési célok a roncsok felkeresése. Az elkövetkezendő hét folyamán néhány - régi és érdekes - képpel kívánunk segíteni, és bepillantást nyújtani a roncsok világába...


A tengeri csaták, katasztrófák történetét már régmúltban is megörökítették
festők rajzolók, krónikások. A kép egy középkori tömeges tengeri katasztrófájának állít emléket.


A középkorban a tengerek ismeretlen világát szörnyekkel népesítették be a hajósok. Gyakran a képzeletbeli lényeknek tulajdonították a hajók katasztrófáit.


Vitorlás hajók tengeri csatája.


Az ismeretlen víz alatti szirtek mindig gyilkos ellenségi voltak a hajóknak.


Nem volt egyszerű feladat a középkori hajósainak a pontos tájékozódás. A kezdetleges műszerek, a hibás térképek, a pontatlan helymeghatározás számtalan hajót juttatott hullámsírba.

(2. rész)


1. Tengeri vihar által partközeli zátonyra sodort vitorlás pusztulása. 2. Fából készült hajótest hátulsó részének metszete. A képen jól látható a hajó szerkezete, az egyes helyiségek rendeltetése.


A megfeneklett vitorlás hajóról csónakkal igyekeztek menekülni a hajósok, utasok.


Hálóikat a partra húzó halászok. Vajon az erős hullámzásban kitartanak-e a hajóik horgonyai?


1. A sziklás partok közelében nem volt egyszerű feladat a vitorlás hajók kikötése. A veszélyes szirtektől távolabb elhelyezkedő hajótól a köteleket evezős csónakok viszik a partra. 2. Egy "újkori" hajótörést megörökítő illusztráció egy korabeli újság címoldaláról.


Egy gőzhajó katasztrófája az 1900-as évek elején. Az utasok egy része mentőcsónakokon menekül, sokan az árbocokra felmászva, az időközben odaérkezett mentőhajótól várnak segítséget.


1. Merülésre készül egy nehézbúvár. 2. Vázlat egy régi fahajó régészek által történő kiemeléséről. 3. Modern kutatóhajó a mélyben lévő roncs kiemelésére készül.


SZERKESZTŐSÉG