ÉV VÉGI MOZAIK

2005. DECEMBER 31.

Elérkezett a 2005-ös esztendő utolsó napja, még egy tucatnyi óra, s egy új évet köszöntünk. Mostanság divatos már december közepétől évértékelőket, összefoglalókat készíteni. Ezt a szokást mi nem követünk, elfogadjuk a régi magyar mondás bölcsességét: "nyugtával dicsérd a napot!" (No, meg az évet is.)

Az év utolsó napján néhány rövid, színes hírrel, érdekesség búcsúzunk T. Olvasóinktól, köszönjük az év során tett látogatásaikat, s kérjük jövőre is tiszteljék meg érdeklődő bizalmukkal a szerkezetében, megjelenésében és tartalmában is megújult oldalunkat!

Reményeket beteljesítő, eredményekben és biztonságos merülésekben gazdag, szép újesztendőt kívánunk!

* * *

Minden bizonnyal az év utolsó bajnokát december 20-án, a VI. Víz alatti Futóversenyen avatták Berta Viktor személyében. A második "befutó" (gyalogló) Kozák Tamás, a harmadik helyezet pedig Steiner Katalin lett.
Gratulálunk mindenkinek - persze elsősorban a győzteseknek - , aki részt vett a víz alatti futóversenyen, legyen az szervező, versenyző, vagy látogató, mivel mindnyájan nyertesek voltak, hiszen az esztendő utolsó napjaiban is a búvárkodás egy egészen különleges formájának hódoltak!

* * *

A kecskeméti búvárok óév búcsúztatójukat a városi uszodában tartották. A különféle víz alatti programok közül a víz alatti pezsgőzés sem hiányzott...(E sorok írásáig - sajnos - részletekről még nem tudunk...)

* * *

A Veszprém-megyei Búvárklub tagjai idei évbúcsúztató merülésüket a tapolcai Malom-tóban hajtották végre. Az "ünnepi" merülés helyszínének - valószínűleg - azért a szép kis tóra esett a választás, mivel a klub búvárai a Balaton-felvidéki Vízi Társulattal fennálló együttműködés alapján idén (is) kitisztították azt. (Forrás: Magyar Nemzet)

Vajon élnek-e még fürge cselék a tóban? (Szerk. kérdése). Amennyiben igen, a búvárokkal együtt őket is üdvözlöm, üdvözöljük! Sok szép és biztonságos merülést jövőre is!

* * *

A szilveszteri merülések nem új keletű és nem is - annyira - ritka dolgok. Példaként említjük, hogy a BÚVÁRINFÓ XI. évfolyamának 3. számában egy vörös-tengeri - értelemszerűen éjszakai - merülésről írtunk, mely alkalmával a résztvevők az év utolsó óráját a víz alatt töltötték.

* * *

Régi merülések emlékei között válogatva, az 1981-es és az 1982-es esztendő szilveszteri merüléseinek története "kerekedik" ki. Mind a két évben az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály víz alatti barlangkutató csoportjának tagjai az esztendő utolsó perceit a Molnár János-barlang víz alatti részeiben töltötték. Mindkét merülés mintegy félóra hosszúságú volt, mikor is a merülök az Óriás-terem alján lévő "nagykőig", pontosabban az akkor ott álló Kaponyáig úsztak el. A Delfines búvároknak a merülés alatt kísérőjük is volt: pezsgőspalackot vittek magukkal a mélybe. A víz alatti felfedezés élményét a "kísérő", a palack sokáig nem őrizte, mivel a búvárok a felszínre érve, még a Malom-tóban a butéliát kibontották, s tartalmát maszkjaikból elfogyasztották. (Természetesen egy-egy - kis - korty jutott a barlangi búvárokra szárazon várakozóknak is.)

* * *

A régi emlékek kapcsán mondjuk el, hogy valamikor "nagyon régen", harminc, negyven évvel ezelőtt december hónapban "hivatalosan" általában csak az újévet köszöntötték. (Ennek okának fejtegetésével itt és most nem kívánunk foglalkozni.) A búvárok igyekeztek érdekes, humoros újévi üdvözlőlapokat készíteni, s így kívánni BUÉK-ot. Az egyéni előállítású képeslapok elkészítése nem volt egyszerű, hiszen a mai kor "minden megoldható egy számítógéppel" technikája nem állt még rendelkezésre. (A birtokunkban lévő legrégebbi búvár újévi üdvözlőlap 1967-böl származik.) A búvár képeslap készítés hagyománya napjainkra - sajnos - meglehetősen megkopott... Álljon itt - akár gondolat ébresztőül - egy viszonylag "új", mindössze 27 (28?) éves üdvözlőlap...

Számos búvártársunkról tudjuk, hogy lelkes és kitartó ólomtégla készítő. Nos, ha írásunkat még időben olvassák, Szilveszter éjszakáján elevenítsenek egy régi magyar népszokást, az ólomöntés hagyományát! Az év utolsó éjszakáján a résztvevők mindegyikének egy kiskanál megolvasztott ólmot kell hideg vizes edénybe önteni. A megszilárdult fém formájából valami, a jövőben bekövetkező fontos eseményre lehet következtetni! (Persze gyakran jó fantázia is kell hozzá!)

* * *

Az ólomöntésnél kevésbé ismert szokás, a Szilveszter éjféli óraütésekkor történő tormavágás hagyománya. Az éjfélkor vágott kis szelet torma, amit egész évben meg kell őrizni és a pénztárcában kell tartani, biztosítja, hogy a tárca soha ne legyen üres! (Erre akár garanciát is lehet vállalni, hiszen ha pénz nem is lesz benne, de a torma szeletecske igen, tehát soha nem ürül ki a buksza...)

* * *

Az óesztendő búcsúztatása általában lármával, hangoskodással jár. (A hangoskodásnak is régmúltba vezet vissza az oka, egykori elődeink a rossz szellemeket, ártó lényeket akarták elűzni, távol tartani, fogalmazhatunk úgy is a múltba hagyni, s nem akarták azokat az újesztendőbe magukkal átvinni.) Napjaink divatos zajongása a petárdázás. Annak ellenére, hogy ez az esetenként veszélyes újkori "szórakozást" a törvény is tiltja, a médiából tudhatjuk, idén is sokan készülnek villogtatásra, durrogtatásra. Az ember még úgy-ahogy védekezhet a petárdázás veszélyei ellen, azonban házi kedvenceink, a kutyáinkat, macskáinkat nem tudjuk megóvni a számukra elviselhetetlen, ijesztő fény- és főleg hanghatásoktól. Az állatok - kivétel nélkül - félnek ezektől a durrogó szerkezetektől, megvadulnak, elmenekülnek, s az újév éjszakáján azon kívül, hogy a rettegés költözik beléjük, félelmükben sokan kóbor állattá válnak. Az így kóborrá vált, elveszett állatok gazdáiknak nagy szomorúságot okoznak, maguk pedig veszélyessé, kártékonnyá is válhatnak... Ne feledjük, a búvárok a víz alatti környezet barátai, védelmezői, és minden búvároktatási rendszer kimondja, hogy védi, óvja a környezetet. A petárda nélküli jókedv a szárazföldi környezet, élőlények védelmét (is) szolgálja!

* * *

Az év utolsó napja, Szilveszter névünnepe - boldog névnapot kívánunk e szép név minden viselőjének - a vidámság, a jókedv napja is. Egy apró - s szintén meglehetősen régi - képrejtvénnyel járulunk hozzá a jókedv megalapozásához!

A számozott másolatok közül vajon melyik készült a fenti képen látható negatívról?
(A fekete-fehér képeket is készítő - egykor készítő - búvár fotográfusok előnyben!)

* * *

Szép, vidám, jókedvű, petárdában szegény Szilvesztert kívánunk!


SZERKESZTŐSÉG