HAJÓRONCSOK A TENGER MÉLYÉN - MEGTALÁLTÁK COOK HAJÓJÁT?

2006. MÁJUS 24.

Hajóroncsok a tenger mélyén - megtalálták Cook hajóját? Több újságban, Világhálós oldalon megjelent a szenzációs, de legalább is érdekes hír, hogy megtalálták a híres hajós, felfedező James Cook kapitány hajójának, az Endeavour-nak a roncsát.

A közel múltban az Egyesült Államok keleti partja közelében - ismét - korábban még fel nem fedezett régi fahajók roncsaira bukkantak búvárok. A kutatók úgy vélik 18. századi hajók közt ott nyugszik az Endeavour, Cook kapitány híres hajója is, mellyel Új-Zélandot és Ausztrália partvonalának nagy részét felfedezte.

A lelőhelyen lévő viszonylag nagyszámú, egymás közelében lévő roncs még az amerikai függetlenségi háború harcai során süllyedtek a hullámsírba. A most megtalált négy hajót a Rhode Island-i régészek Newport városától csupán egy mérföldnyire, a parti vizekben fedezték fel. A régészek szerint ezek a hajók a britek hajóhadába tartoztak és azért süllyesztették el magukat, hogy mesterséges zátonyt képezve megállítsák az amerikaiak megsegítésére érkező francia hajókat. Az 1778-ban vívott ütközetben tizenhárom hajó süllyedt el. Több mint kilenc méter mélyen találtak rá a búvárok a hajók több tartozékára, többek közt ballaszt kötegekre, és a tőkesúlyra. Találtak ezen kívül egy korabeli ágyút és egy négy méteres horgonyt, illetve a mélyben hevert egy 18. századi angol kerámia teáscsésze töredék is. A szétszóródott tárgyak nyomán jutottak el a szerencsétlenül járt hajótestekig. Történész szemmel a leletek igen jelentősek, mert segíthetnek feltárni a newporti ostrom történetét, mely - mint már említettük - a franciák első kísérlete volt az amerikai függetlenségi háború támogatásában a britek ellen.
A kutatók szerint az egyik roncs a Lord Sandwich, mely több feljegyzés tanúsága szerint nem más, mint maga a legendás utakat megjárt Endeavour, az a hajó, melyet James Cook kapitány (1728 -1779.) tett híressé, bejárva azon szinte az egész Földet. Legfontosabb útja Új-Zéland és Ausztrália felé vezette. A tragikus sorsú kapitány - akit a történészek minden idők egyik legnagyszerűbb navigátorának tartanak - 1768 és 1771 közötti expedíciója során meglepően pontos térképeket készített Új-Zéland addig ismeretlen partvonaláról. A háromárbocos hajón csillagászok, botanikusok, és rajzolóművészek csoportja is utazott. Új-Zéland kettős szigetét elhagyva, felfedezte Ausztrália közel kétezer kilométeres keleti partvonalát, beleértve az általa elnevezett York-fokot is. Kevéssé ismert, hogy Cook körbehajózta az Antarktiszt is a Resolution-nal (Elhatározás) nevű hajójával, véglegesen megcáfolván a képzeletbeli Déli-Földrész (Terra Australis) legendáját.
Cook tragikus halála 50 éves korában, a Hawaii-szigetén következett be 1779. február 14-én. Január közepén ért Hawaii Kealakekula-öblébe, a mahakiki ünnepekre, melynek során Cookot Lobo isten reinkarnációjaként tisztelték. Néhány hét múlva Oahu felé hajóztak, de a vihar visszavetette törött vitorláival a Resolutiont, a már ismert Hawaii-öbölbe. Itt Cook egy ellopott dereglye miatt véres összetüzésbe keveredett a bennszülöttekkel, akik több társával együtt megölték, fejét levágták, testét feldarabolták. Cook életét egy ezüstből készült lándzsa oltotta ki, amit a közelmúltban egy angliai aukciósház árverezett el. Miután Ch. Clarke, az expedíció kísérőhajójának, a Discovery-nek (Felfedezés) a parancsnoka visszaszerezte a maradványokat, katonai dísztemetéssel búcsúztak Cooktól.

A most felfedezett roncsok közül a kutatók számára - az eddigi vizsgálataik alapján - még nem világos, melyik lehet valójában Cook hajója az Endeavour, de a régészcsoport vezetője "47 százalék" biztonsággal állította azt, hogy az egyik a négy új roncs közül...


MA.HU, GONDOLA.HU, MTV, MAGYAR NEMZET, SULINET