MÁJUS 30-A A HŐSÖK NAPJA

2006. MÁJUS 29.

E napon emlékezünk meg Magyarországért hősi halált halt magyar harcosokról, katonákról. Az emléknap eredete az I. Világháborúig nyúlik vissza, ünneplését azonban a szocializmusban eltörölték, az ünnepnap megújulására az úgynevezett rendszerváltoztatás után került ismét sor.

A sajnálatosan sok magyar búvár halottunk között is találunk hősi halottat, Juhász Antal hajómestert, az egykori Magyar Királyi Folyamerők búvárát.

Juhász Antal 1942-ben, háborús körzetben, hadi állapotok közepette, a visszavonuló jugoszláv hadsereg által felrobbantott újvidéki híd veszélyes és kockázatos roncsemelési munkáiban vett részt. Egyik merülése alkalmával a búvártagjuk mellett az Erzsébet-királynő kórházhajó - a figyelmeztető jelzés ellenére - túl gyorsan haladt el. A hajó által keltett nagy hullámok a létrát fel-le mozgatták, melynek következtében az éppen felfelé igyekvő búvár keze a roncsok közé szorult és súlyosan megsérült, így nem tudta magát tartani. Az erős áramlás a fiatal, jól képzett katonabúvárt a roncsok közé sodorta, ahol elakadt és fejjel lefelé beszorult. A levegőellátást biztosító kéthengeres szivattyú a hosszú üzemidő miatt felmelegedett és nem tudott megfelelő mennyiségű levegőt biztosítani, ezért a búvár megfulladt.

Juhász Antal esküvői képe (1942)

A baleset helyszínétől mintegy 30 kilométer távolságban dolgozó búvárcsoport - vezetője a balesetet szenvedett búvár apósa, Türr Ferenc búvármester volt - sietett a baleset helyszínére, azonban már csak búvár holtestét tudta Huszár Béla búvár a felszínre hozni. Az elhunyt Juhász Antalt a Mecsek nevű hajó fedélzetén ravatalozták fel, majd Újvidékről Felsőgödre szállították, ahol a hősi halottaknak kijáró módon, díszsírhelyre, katonai tiszteletadással temették el. Juhász Antal síremlékét egy búvársisak díszítette. Ismereteink szerint az volt az első magyar halálos búvárbaleset.


POTÁRI ISTVÁN búvár mester elbeszélése alapján, MÉSZÁROS GYULA visszaemlékezése