HAJÓRONCS A DUNÁBAN, ESZTERGOM ÉS PILISMARÓT HATÁRÁBAN

2006. SZEPTEMBER 25.

Hajóroncsot találtak a Dunában, Esztergom és Pilismarót határában. Tóth János Attila, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégészeti csoportvezetője elmondta: elképzelhető, hogy a hajó 1526-ban süllyedt el, és II. Lajos özvegyének, Mária királynénak volt a hajója.

(Habsburg Mária. Mária alig féléves volt, amikor I. Miksa német-római császár kiválasztotta, hogy a Habsburg-ház közép-európai politikai törekvéseinek fontos szereplője legyen. Házasságáról a császár és II. Ulászló magyar és cseh király 1506 márciusában írt alá szerződést. Ebben megegyeztek, hogy Mária főhercegnőt II. Ulászló és Anna de Foix még meg nem született gyermekéhez adják. Mária 1521-ben, 16 évesen érkezett Magyarországra, hogy a nála egy évvel fiatalabb II. Lajos felesége legyen. Öt évig tartó házasságának 1526-ban a mohácsi vereség és a király halála vetett véget. Férje, trónja és gazdasági függetlensége elvesztése után Mária királyné menekülni kényszerült Budáról.)

A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat bejelentést kapott arról, hogy egy hajóroncs lehet az Esztergom és Pilismarót közötti zátonysoron.
A Börzsönyi Múzeum Baráti Kör egy tagja azt jelezte, hogy kerámia- és fémmaradványokat találtak a Dunában lévő zátonysoron.
Tóth János Attila elmondta: egy 1526-os forrás szerint Mária királyné híveivel és kincseivel hajóra szállt, és elindult Pozsony illetve Bécs felé, de Esztergomnál rajtaütöttek.
Volt olyan hajó, amely el is süllyedt a küzdelemben - tette hozzá a búvárrégész.
Mivel a források és az eddig talált leletek között összhang van, a régészek szeptember 27. és 29. között átvizsgálják a terepet.
Hajót biztosan találnak itt, a kérdés csak az, hogy az kié volt - jegyezte meg Tóth János Attila.


WWW.INFORADIO.HU