FORRÁSBAN LÉVŐ RÁK ÉS MÁS MEGDÖBBENTŐ TENGERI ÉLŐLÉNYEK

2006. DECEMBER 13.

Az elmúlt egy évben mintegy 500 új tengeri élőlényre bukkantak a világ óceánjaiban a természettudósok. Van köztük garnélarák, amely 407 Celsius fokos hőforrások mellett él, és van olyan medúza, amely 700 méternyi jég alatt érzi jól magát.
Az idei felfedezések több szempontból is minden rekordot megdöntöttek. A legmegdöbbentőbb közülük talán az a garnélarák, amelyet az óceánfenéken található legforróbb hőforrásoktól csupán néhány ujjnyira él. Az Atlanti-óceán fenekén található források 407 Celsius fokos vizet és olvadt fémek egyvelegét lövellik ki. Ahol a garnélarákok élnek, ott már "csupán" 60 Celsius fokos a víz, ám az áramlatok gyakran 80 fokos vizet is odasodornak. A kutatók értetlenül állnak a jelenség előtt, és egyelőre nem értik, hogyan tudnak ennyire forró vízben is életben maradni a különleges garnélák. Találtak azonban a tudósok tengeri életformákat a jég birodalmában is. Több tucat olyan állatra bukkantak, köztük egy medúzafajra is, amely 700 méter vastag jégréteg alatt is képes életben maradni.

Szürke vészmadár retúr: 73,5 ezer kilométer

A Sargasso-tengerben 5000 méter mélyen 200 zooplankton fajt számoltak össze, amelyből 12-öt korábban nem ismertek a kutatók.
A szürke vészmadár vándorlását követő tudósok pedig rekord hosszú utat rögzíthettek: 73,5 ezer kilométert repültek a madarak oda-vissza.
A tudósoknak szonár segítségével sikerült megfigyelniük az eddig látott legnagyobb halrajt is. Becslések szerint az Egyesült Államok keleti partjainál talált óriásraj mintegy 8 millió halból állt.

A tengeri élőlények összeszámlálását célzó 10 éves programban az idei volt a hatodik év. 80 ország összesen 2000 kutatója vesz részt a különleges feladatban.

Találtak egy kihaltnak hitt fajt is

Az egyik legnagyobb idei meglepetés az Ausztráliától észak-keletre lévő Korall-tengerben érte a kutatókat. Megtalálták ugyanis a Neoglyphea neocaledonica elő példányait, amikor pedig azt hitték, hogy 50 éve kihalt ez a garnéla faj.
A legnagyobb újonnan felfedezett faj a Palinurus barbarae, egy Madagaszkár partjainál elő homár volt, amely 1,8 kilogrammot nyom és teste - az ollók és a lábak nélkül - 45 centiméternél is hosszabb. Az új felfedezések között szerepel egy Atlanti-óceáni tintahal is, amely ahelyett, hogy csak leharapná és lenyelné áldozata darabjait, képes meg is rágni az ételt. A különleges felfedezések között meg kell említeni a Kiwa hirsuta névre keresztelt „szőrös” rákot is, amely a Húsvét-szigetektől 1500 kilométerre egy hőforrásnál él.


Forrás: InfoRádió/The Times