FÉNNYEL VADÁSZIK AZ ÓRIÁS TINTAHAL

2007. FEBRUÁR 15.

Fényt bocsát ki az egyik óriás tintahalfaj, mielőtt megtámadja az áldozatát - figyelhető meg a nemrég nyilvánosságra hozott felvételeken, amelyek azért számítanak különlegesnek, mert korábban nem sikerült megörökíteni természetes környezetükben ezeket a mélyben élő állatokat.
A Royal Society tudományos folyóiratban publikált elemzésben a japán tudósok megállapítják, hogy a Taningia danae nevű óriás tintahal korántsem az a lomha állat, mint ahogyan azt korábban gondolták.
Ez a tintahalfaj körülbelül két méter hosszúra nő meg, gyorsan képes úszni és irányt váltani, köszönhetően könnyen formálható testének, amelyből szinte sugárhajtóműként tudja kipréselni a vizet.
A képeket 204-950 méter mélyen vették fel, és látható rajtuk, amint az állat 2,5 méter/másodperces sebességre gyorsít, amikor lecsap az áldozatára. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a támadással egyidőben fényimpulzusokat bocsátott ki a karjain lévő specializálódott szervekből.
A kutatók úgy vélik, hogy a felvillanó fények a zsákmány elvakítását szolgálják, megzavarják a védekezését, de hasznosak lehetnek a távolság meghatározására is a teljesen sötét környezetben.
A további kutatások azt is bebizonyították, hogy a fények egy jóval békésebb célt, az udvarlást is szolgálják, a rövidebb és hosszabb felvillanások váltakozása pedig összetettebb üzenetet is képes közvetíteni.
A megfigyelt állat viszonylag kicsinek számít az óriás tintahalak között, távolabbi rokonai a kutatók szerint 13-14 méteresre is megnőhetnek


INFORRÁDIÓ, BBC